Glas Javnosti

UZGAJIVAČI NAŠLI VRSTE KOJE IM ODGOVARAJU: Koje su sve prednosti uzgajanja autohtone rase svinja?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Jedna od tri autohtone domaće rase svinja, moravka, pre petnaestak godina bila je pred istrebljenjem. Sada je broj grla veći jer je, zbog veće potražnje, određeni broj uzgajivača našao računicu.

U domaćinstvu Sretena Pajića, iz valjevskog sela Gola Glava, nisu odustajali od uzgajanja moravke ni kada su bili među tek nekoliko uzgajivača u Srbiji. I tada, a i sada kada se potrošači vraćaju zbog kvaliteta mesa ove rase, u ovom domaćinstvu moravka se slobodno hranila u prirodi.
- Ova svinja je ispala toliko dobra i kvalitetna što se tiče i mesa i izdržljivosti, otpornosti. Otpornija je od bele svinje, a eto hoće veći prostor samo na otvorenom. Trenutno su ovde u ovom prostoru zato što su pred prašenje, a inače su na dva i po hektara šume ograđene - kaže Sreten Pajić, prenosi portal Ekapija.

Zbog sve skuplje farmerske proizvodnje svinja, poljoprivredni stručnjaci očekuju dalji blagi porast broja grla moravke. Uprkos manjoj produkciji i prirastu, jednostavnija proizvodnja, veća cena i sve sigurnija prodaja, preporučuju ovu autohtonu rasu budućim uzgajivačima.
- Ona je toliko zahvalna da se najčešće drži u spoljašnjim uslovima, u voćnjacima, ne traži neke uslove smeštaja i ishrane kao što to zahtevaju "kulturne rase svinja". Pored toga ona se odlikuje i izvanrednim kvalitetom mesa - objašnjava dr Radosav Vujić iz PSSS Valjevo, koji ističe da je takođe veoma značajno da se sačuva genetika, da se sačuva ta rasa.

- Što se tiče prodaje ovih svinja, znači prasića i priplodnog materijala, nama je to 90% zagovoreno u napred - kaže Sreten Pajić.
Država podstiče uzgajanje autohtonih rasa značajno većim subvencijama. Nekada zaboravljena moravka postaje sve profitabilnija na tržištu koje sve više traži autohtone domaće životinje uzgajane u prirodnim uslovima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR