Glas Javnosti

ADVOKAT ALEKSIĆ: Spremamo dve nove tužbe protiv NATO, ime klijenta ne otkrivamo zbog senzacionalizma

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prva pojedinačna tužba protiv NATO pakta, koju je niški advokat Srđan Aleksić podneo u januaru prošle godine, prema informacijama iz Višeg suda, nije upućena ni u Brisel, ni u Kancelariju NATO u Beogradu.

Advokat Aleksić podseća da je reč o tužbi koja se uručuje diplomatskim putem i da je rok za uručivanje tužbe od šest meseci istekao. Ipak, naglašava da će imati razumevanja i sačekati još neko vreme budući da je reč o škakljivoj temi. Najavljuje i još dve tužbe koje će predati u januaru.

Prema Zakonu o parničnom postupku, kada je u pitanju strano pravno lice, moguće je predati je na inostranu adresu ili u predstavništvu. A NATO ima predstavništvo u Beogradu. Tu su i druge mogućnosti, tužba može da se pošalje elektronski, objavi na oglasnoj tabli, angažuje strana agencije koja bi je uručila, objašnjava je Aleksić za “Zdravlje vodič”.

On podeća da je tužba podneta 20. januara 2021, da je u maju je prevedena na engleski i da sudija od tada da je Ministarstvo pravde uruči NATO. Aleksić je tužbu podneo u ime penzionisanog pukovnika Vojske Srbije koji je Kopnenoj zoni bezbednosti sektor B proveo od decembra 2000. do jula 2001. godine, preciznije 201 dan.

Izvodio je vežbe u veoma ozračenom području, na brdu Pljačkovica kraj Vranja koje je gađano municijom sa osiromašenim uranijumom što je potvrđeno i zvaničnim podacima Vojske Jugoslavije. Karcinom mekih tkiva mu je dijagnostikovan pre nekoliko godina.

Ime svog klijenta advokat Aleksić čuva u tajnosti kako bi izbegao senzacionalizam, ali i interesovanje javnosti s obzirom da je pukovnik u teškom zdravstvenom stanju.

To što Ministarstvo pravde ne prosleđuje ovu tužbu ne znači da ćemo da se povučemo. Već u januaru podnećemo dve nove tužbe. Reč je takođe o pripadnicima Vojske Jugoslavije koji su boravili na Kosovu i koji su oboleli od karcinoma, poput italijanskih vojnika koji su tamo učestvovali u mirovnim misijama. U tim slučajevima će nam pomoći i advokat Anđelo Fjore Tartalja koji je pred tamošnjim sudovima dobio 253 slučaja štiteći italijanske vojnike, najavljuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Milan Kalinić pao na FAJTERU: Ja sam dr*adžija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR