Glas Javnosti

BRUKA I SRAMOTA PREMA SOPSTVENIM ŽRTVAMA! Srbija nije ni poslala u Brisel tužbu protiv NATO pakta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Skoro godinu dana nakon što je pred Višim sudom u Beogradu podneta prva pojedinačna tužba protiv NATO pakta, ovaj dokument po svemu sudeći nije upućen u sedište Alijanse u Brisel.

Iako je još u martu tužba prevedena na engleski jezik i prosleđena Ministarstvu pravde, Višem sudu u Beogradu još nije dostavljen odgovor na pitanje da li bi tužba mogla biti uručena kancelariji NATO u Beogradu ili mora biti upućena u Brisel.

Predstavnici Višeg suda u Beogradu su, pojasnili da “postupajući sudija jos ranije uputio zamolnicu Ministarstvu pravde Republike Srbije kako bi dobio informaciju da li se dostavljanje tužbe može izvršiti predstavništvu NATO u Beogradu ili je to potrebno učiniti putem međunarodne pravne pomoći”.

Kako odgovor još nije stigao, u tom smislu sudija ne može da preduzima dalje radnje i izvrši uredno dostavljanje tužbe tuženoj strani, naveli su u Višem sudu.

Takođe, predstavnici resornog ministarstva više od mesec dana nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovim predmetom niti su želeli da objasne da li postoji rok za uručenje tužbe i dostavljanje odgovora Alijanse, piše portal zdravlje-vodic.rs.

U Ambasadi Srbije u Belgiji je odgovoreno da sve informacije o toku postupaka za traženje pravne pomoći moraju se tražiti od resornog ministarstva koje je, kako se navodi, ” isljučivo nadležno za ovu oblast”.

Tužbu je podneo 20. januara advokat Srđan Aleksić u ime penzionisanog pukovnika Vojske Srbije koji je Kopnenoj zoni bezbednosti sektor B proveo tačno 201 dan (od decembra 2000. do jula 2001. godine ).

Izvodio je vežbe u veoma ozračenom području, tačnije na brdu Pljačkovica kraj Vranja koje je gađano municijom sa osiromašenim uranijumom. To je potvrđeno i zvaničnim podacima Vojske Jugoslavije, a karcinom mekih tkiva (Leiomysarcoma) mu je dijagnostikovan pre nekoliko godina.

On je podneo prvu pojedinačnu tužbu protiv NATO pakta, a za pokretanje ovog postupka zainteresovano je još namanje 500 građana Srbije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od čitalac u 22.12.2021 23:26:49 h
     0 

Predlog: tuzbu predati u Brisel a kopiju dostaviti predstavništvu u Beogradu. Uvodna rečenica bi mogla da glasi: NATO ne očekuje tužbe za svoje postupke pa zato nije definisan put podnošenja tužbe ali uvek postoji prvi put. Još jedna kopija tužbe bi mogla da odšeta i u Hag s molbom za primanje k znanju i preduzimanje odgovarajućih koraka. Inače, ovo je sramota za rukovodstvo naše zemlje za nepostupanje! Znam da je Beograd zvanično posetio jedan od glavnokomandujućih oficira bombardovanja.