Glas Javnosti

A ŠTA JE SA NAMA? I ostalim poljoprivrednicima GORI POD NOGAMA, danas nove BLOKADE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon što je poljoprivrednicima iz Braničevskog okruga odobrena niža cena đubriva urea, ostali proizvođači su se pobunili i sa pravom se pitaju zašto ista pravila ne važe za sve.

Juče su protiv visokih cena goriva i đubriva ustali poljoprivrednici Iz Valjeva, Kraljeva, Batočine, Uba, a za danas se spremaju i Šapčani. Nezadovoljstvo je dodatno podgrejala informacija da će iza njihovih kolega iz Braničevskog okruga stati Grad Požarevac, pa glasno pitaju nadležne: "A šta je sa nama?".

Poljoprivrednici iz Braničevskog su postigli dogovor kada će đubrivo urea plaćati po 150 evra nižoj ceni po toni, ali zašto ovo važi samo za njih?

- Da li sam ja najsrećniji? Da li su ostali proizvođači iz braničevskog okruga najsrećniji? Verujem da nisu. Ali znači, mi smo neki kompromis napravili u smislu da svako nešto dobije i svako nešto izgubi - kaže Nedeljko Savić iz udruženja "Stig", a prenosi N1.

Zbog dvostrukih aršina sa pravom su se pobunili poljoprivrednici iz ostatka naše zemlje koji se pitaju zašto niže cene ne važe za sve jednako.

- Ne može da se samo jednom okrugu, a šta smo mi ostali? Zašto mi nemamo te cene? Kako je za njih moglo, a za nas ostale ne može? Zar treba sad svi da krenemo? Hoćemo sad svako selo, svaki region jedan po jedan da izlazi da blokira put? Pozvaćemo i svoje porodice, izaći ćemo sa decom, izaći ćemo svi. Ovo je zadnje vreme, mi više da izdržimo ne možemo. Srpski seljak je danas na kolenima, on je osiromašen - izjavio je Predrag Veljković, poljoprivrednik iz Roćevića.

Cene đubriva ove godine su tri puta više u odnosu na prethodnu zbog čega su poljoprivrednici prinuđeni da smanje korišćene količine, što automatski znači i smanjenje prinosa.

Poljoprivrednici ubskih sela Pambukovica, Novaci i Trlić parkirali su svoje traktore u centru Uba, na platou kod pumpe, da bi potom krenuli u protesnu vožnju, kako bi izrazili nezadovoljstvo položajem poljoprivrednih proizvođača Tamnavskog kraja. Poljoprivrednici iz Šapca nezadovoljni čitavom situacijom najavljuju protest za danas u 11.30 časova koji će simbolično nazvati "Minut do dvanaest".

- I ako smo mi sve to upućivali i zahtevali od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine da nam izađe u susret, oni se jednostavno ne odazivaju na naše pozive i ne interesuju ih naši problemi, onda normalno mora doći do ulice", objašnjava Dragan Stanković, poljoprivrednik iz Šapca.

BONUS VIDEO: Surova životna ispovest devojke sa albinizmom i priča o ljudima koji "nisu po standardima"

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Zdrav razum u 11.02.2022 12:01:17 h
     0 
Blokirajte svi dok ne oteramo ove lopuže sa vlasti!!!