Glas Javnosti

Zbog renoviranja ispražnjen Okružni zatvor i bar godinu dana nema robije u Čačku

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zbog kompletnog renoviranja prostorija Okružnog zatvora u Čačku, svi pritvorenici i osuđenici su prebačeni u novoizgrađeni Kazneno-popravni dom u Kragujevcu.

Na Lepenici su, tako preseljena i radna mesta većine zaposlenog osoblja, jer su na staroj adresi ostala samo četvorica službenika koji će čuvati prostorije i zatečenu opremu.

Kapacitet Okružnog zatvora u Čačku, koji bi za oko 12 meseci trebalo da dobije novi lik, iznosio je 120 pritvorenih i zatvorenih, a u njemu su kaznu izdržavali osuđeni na kazne kraće od šest meseci, te one oglašene krivim u prekršajnim postupcima. Nova zgrada KPZ u Kragujevcu, na površini od 22.000 kvadrata, može da primi 500 osoba lišenih slobode.


Osim nepoznanice da li će se po završetku renoviranja u čačanski Okružni zatvor ubuduće smeštati i osuđenici, ili samo pritvorenici, neizvesno je i kako će se ova promena adrese - makar i oročena - odraziti na rad sudova i advokata. U međuvremenu, izvesno je da administrativnom i čuvarskom osoblju nimalo neće biti lako da svakodnevno putuje do Kragujevca i nazad.

Iako se u javnosti, veoma često, pogrešno veruje da su zatvori po Srbiji u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, istina je da su oni - uključujući i robijašnicu u Čačku - delokrug rada Ministarstva pravde, odnosno Uprave za izvršenje zavodskih sankcija kako pišu Novosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR