Glas Javnosti

"Za rekreativnu nastavu 24.500 dinara", kaže mama iz Lazarevca: Evo koliko EKSKURZIJE koštaju u Beogradu i Novom Sadu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bliži se kraj školske godine u osnovnim i srednjim školama, pa su izleti, rekreativne nastave i ekskurzije- zahvaljujući sve povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, ponovo na dnevnom redu. Radost za đake, a kako cene ovih aktivnosti utiču na budžet?

Pandemija korona virusa poremetila je poslednje dve godine školska putovanja o kojima se intenzivno piše poslednjih nekoliko nedelja („izlet u Kraljevo 10.000 dinara“, „jednodnevni izleti i do 5.000 dinara“, deo su tih novinskih tekstova).


Pitanje koje smo mi imali za mame osnovaca i srednjoškolaca glasi- da li su izleti, rekreativne nastave i ekskurzije uzdrmali porodične finansije?
"Treba da platimo oko 9.500 dinara za dvodnevnu ekskurziju. Đaci idu u Zapadnu Srbiju. U poređenju sa ekskurzijama prethodnih godina pre pandemije cena je viša, ali je zato putovanje sadržajnije", kaže nam mama učenice petog razreda jedne beogradske škole i ističe da đaci nisu putovali dve godine pa su veoma radosni zbog ove prilike.

Prema njenim rečima, interesovanja ima.

Izleti prihvatljivi, rekreativna druga priča

Pričali smo i sa mamom iz Lazarevca čije dete ide u četvrti razred osnovne škole:

"Cena jednodnevnog izleta je 2.000 dinara, u to je uračunata i dnevnica za učiteljicu, a ide se u Topolu i Aranđelovac. Ovaj iznos je prihvatljiv, ali je zato rekreativna nastava druga priča pa je tako za sedam dana u dečjem odmaralištu na Zlatiboru potrebno 24.700 dinara. Za roditelji koji imaju dvoje školaraca to je ozbiljan zalogaj. A otprilike ista cena bila je i ranijih godina".

Velika pogodnost je plaćanje na rate i „povraćaj“ novca koji su roditelji ranije uplatili za rekreativne nastave, koje su otkazane, pa im se sada taj iznos odbija od cene.

Cene nisu nimalo bezazlene, ali su roditelji, prema pričama ovih mama, spremni da prihvate ovakve ponude. Ima i drugačijih primera.


Majka dve srednjoškolke iz Novog Sada kaže nam da njena deca neće ići na ekskurzije:

"Primera radi za ekskurziju u Trebinje- četiri dana i tri noćenja, sa plaćenim doručkom, trebalo je izdvojiti 18.000 dinara. Postoji mogućnost plaćanja na rate, ali većina roditelja smatra da su cene previsoke".

Direktor beogradske osnovne škole: „Prevoznici digli cene“

„Jednodnevni izleti su pod znakom pitanja jer su prevoznici digli cene zbog troškova goriva, videćemo da li će nam turistička agencija izaći u susret, jer nećemo pristati na višu cenu osim one sa tendera održanog prošlog leta“, kaže nam direktor OŠ „Gornja varoš“ u Zemunu Ilija Mirović i dodaje da su đaci viših razreda nedavno išli na dvodnevno putovanje kao i da je prošlog meseca organizovana rekreativna nastava na Zlatiboru za niže razrede, ali da nisu išla sva odeljenja. Najstariji osmaci su zbog obaveza oko završnog ispita i maturske večeri bili na trodnevnoj ekskurziji u Novom Sadu, Subotici i Somboru u decembru prošle godine.

Sa druge strane, predsednik Foruma srednjih škola Milorad Antića ističe, da je interesovanje za ekskurzije među srednjoškolcima malo, za razliku od situacije u osnovnim školama. Nezgodan je momenat za maturante zbog prijemnih ispita na fakultete i dalje je na snazi preporuka Ministarstva prosvete da đaci putuju jedino po Srbiji i u Republiku Srpsku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR