Glas Javnosti

U SRBIJI PADALA PRLJAVA KIŠA: Kada se javlja i da li je OPASNA?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbiju je jutros zasula takozvana prljava kiša koja sadrži čestice pustinjskog peska iz Sahare, a što se poklopilo sa ekstremnim zagađenjem vazduha, naročito u Beogradu koji je ponovo bio među pet najzagađenijih gradova u svetu.

Ako ste na sveže opranim prozorima ugledali žućkaste mrlje ili vas je pri polasku na posao dočekao uflekan automobil - ne paničite.

Na pojedine delove Evrope i Srbije, u sredu ujutro pala je prljava ili obojena kiša obogaćena peskom koji je do Balkanskog poluostrva stigao iz najveće pustinje na svetu - Sahare.Pesak iz Sahare do Srbije stiže pomoću vetrova, oblaka i naposletku kiše, ali da bi se to dogodilo, potrebno je da se poklopi više faktora.

Sve počinje na severu Afrike, blizu Sredozemnog mora, pojavom dugotrajnih i intenzivnih vetrova, dovoljno snažnih da podignu veliku količinu prašine i sitnog peska u više slojeve atmosfere.Čestice prašine i peska se zatim visinskim strujanjima prenose ka ciklonu - polju niskog vazdušnog pritiska, koji se uglavnom nalazi u Mediteranu, a potom i ka Balkanskom poluostrvu.

Pre nego što se izluči u vidu prljave ili blatne kiše, vazdušne mase koje nose saharski pesak ulaze u oblačni sistem.Međutim, obojene padavine se ne izlučuju sve vreme, već uglavnom to bude na početku, dok ih kasnije zameni obična kiša koja spere ostatke, pa se tako često ni ne primeti ništa neuobičajeno.

Ukoliko je ipak padao kratak pljusak na površini tla, automobila ili drugih objekata ostaje samo žuti ili crveni talog.Ovake pojave su pored Balkanskog poluostrva, zabeležene širom Sredozemlja i u različitim delovima zapadne Evrope.

BONUS VIDEO


v

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR