Glas Javnosti

“Neophodno je uvesti saobraćajno obrazovanje i vaspitanje u škole”

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

U prvih 10 meseci ove godine u Srbiji je poginulo 106 mladih, 23 odsto od ukupnog broja nastradalih.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je gostujući u Beogradskoj hronici da postoji rešenje i ako se govori o mladima treba primeniti Strategiju u kojoj piše da je i školski sistem odgovoran za bezbednost saobraćaja, a u Nacionalnoj strategiji se eksplicitno kaže da je neophodno uvesti saobraćajno vaspitanje i obrazovanje u škole.

“Drugačije je kada imate ljude kojima 12 godina pričate o saobraćaju, pa onda oni drugačije doživljavaju polaganje vozačkog ispita”, istakao je Božović.

Smatra da su veliki problem i pešaci. 

“Uglavnom imamo problem na strani pešaka, jer izađu na kolovoz bez da pogledaju da li to mogu da urade bezbedno ili ne mogu, istrče na kolovoz, a kada ide zimsko vreme, aktuelne su kapuljače, pa ne mogu lako ni da vide”, objasnio je Božović.

Prema njegovim rečima, vozači moraju biti oprezniji, ali se postavlja i pitanje granice te opreznosti, jer ako imate pešaka koji hoda trotoarom, sigurno da nećete kočiti da ga pitate da li želi da pređe kolovoz, a ako bez ikakvog znaka samo krene da prelazi kolovoz za šta mu je potrebna svega sekunda ili sekunda i po, onda tu vozač ne može ništa da uradi.

“Naravno da ne amnestiramo vozače, oni treba da posmatraju pešake, ali i pešaci su se previše oslobodili, ne pokazuju jasnu nameru da žele da pređu kolovoz već samo iskorače na kolovoz i to nam je najveći problem.”, istakao je Božović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR