Glas Javnosti

Nacionalni dan bez duvanskog dima -31.januar

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srbiji se 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima pod sloganom „SVAKA CIGARETA SMETA”.

U Republici Srbiji se više od dvadeset godina 31. januar obeležava kao Nacionalni dan bez duvanskog dima. Ove godine  31. januar obeležava se pod sloganom ”SVAKA CIGARETA SMETA”. Cilj aktivnosti u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima je upozoravanje javnosti na štetne efekte upotrebe duvana kao i izlaganja duvanskom dimu.

 Jedina efikasna zaštita od štetnog dejstva duvana jeste njegova potpuna eliminacija, što znači nepušenje, kao i boravak u prostorima u kojima pušenje nije dozvoljeno.

 

Upotreba duvana i duvanskih proizvoda je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska, a povećava rizik obolevanja i od bolesti disajnih puteva i od malignih oboljenja. 

Procenjuje se, inače, da u Srbiji zbog pušenja prevremeno umre 15.000 stanovnika godišnje.

Prema upozorenjima lekara, pušači čine više od 90 odsto obolelih od kancera pluća i nema organa na koji duvanski dim ne ostavlja posledice.

Naša zemlja je po broju obolelih od raka pluća na trećem mestu u Evropi, a po broju umrlih od ove bolesti, na drugom mestu, odmah iza Mađarske.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR