Glas Javnosti

I MAKEDONCI IMAJU POTEŠKOĆE SA STANOVNIŠTVOM: Severnu Makedoniju za osam godina napustilo 700.000 građana

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iz Severne Makedonije se 2011. do 2019. godine iselilo 700.000 ljudi, odnosno svaki četvrti stanovnik, izjavio je vicepremijer za ekonomska pitanja Fatmir Bitići.

On je u izjavi novinarima rekao da se zbog masovnog iseljavanja iz zemlje pojavljuje praznina na tržištu rada i da je to problem čitavog društva.

„Iako se taj trend smanjio u kovid periodu i dalje nažalost predstavlja ozbiljan problem ne samo za nosioce javnih funkcija i kreatore politika, već i za društvo u celini, jer se pojavljuje praznina na tržištu rada“, rekao je Bitići, odgovarajući na pitanja nakon konferencije na kojoj je predstavljen izveštaj OEBS „Ljudski kapital, migracije i kako zajedno oblikovati budućnost“.


Prema njegovim rečima, ključnih razloga za iseljavanje ima nekoliko, ali je njihov koren u nepoverenju u institucije.

„Visoka korupcija i velika politička nestabilnost, želja za boljim životnim standardom, problemi u obrazovanju, zdravstvu, nedostatak perspektive za decu, samo su deo razloga koji guraju pre svega mlade visokoškolske kadrove da svoj san ostvare van zemlje“, rekao je Bitići, a preneli lokalni mediji.

Vicepremijer za ekonomska pitanja Severne Makedonije je rekao da posla ima, ali je istakao da je 93,4 odsto nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje funkcionalno nepismeno, što znači da njihove veštine ne odgovaraju tržištu rada, prenosi N1.

„Mislim da je došlo vreme da svi shvatimo da se moramo menjati i biti aktivni učesnici na tržištu rada, svako može da doprinese koliko može. To znači prekvalifikaciju, promenu radnih navika, jer posla ima, potražnje za radnom snagom ima, ali je očigledno da pogrešna politika prethodnih 30 godina nije dala rezultate, odnosno, proizvela je radnu snagu koja ne odgovarala tržištu rada“, rekao je Bitići.


Zbog praznine koja se pojavljuje na tržištu rada, Bitići kaže da Severna Makedonija već počinje da uvozi radnu snagu.

„Naši odlaze u Nemačku, ali smo privlačni i ljudima iz drugih zemalja. Plate su ovde konkurentnije od zemalja iz kojih dolaze. U građevinarstvu imate ozbiljan broj turskih državljana, jer su plate u tom sektoru oko 50 odsto veće od plata u Turskoj. Imate ih u IT sektoru iz Indije i Pakistana. Predstoji uvoz radne snage“, rekao je vicepremijer za ekonomska pitanja Fatmir Bitići.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR