Glas Javnosti

SEVERNA MAKEDONIJA OPUSTOŠENA: U julu izgorelo više od 200 hektara šume

Svet
Autor: Glas javnosti

U Severnoj Makedoniji je u julu ove godine izgorelo više od 200 hektara šume, objavio je portal Sloboden pečat. Dodaje se da za poslednji požar u Đavatu, u opštini Bogdanci, nema tačne informacije koliku je površinu zahvatio, ali i da je jutros stavljen pod kontrolu.

Prošle nedelje bilo je većih požara između sela Mitrašinci i Budinarci u na području Berova, na istoku zemlje, gde je izgorelo oko 50 hektara hrastove šume, piše N1.

U ataru sela Razlovci u opštini Delčevu požar je zahvatio 50 hektara suve trave i hrastove šume, a na području Vinice je izgorelo do 15 hektara mešovite šume.

Među većim požarima od početka meseca je i onaj od 5. jula, kada je u Vraništu kod Kočana izgorelo 10 hektara šume niskog stabla, a bilo je i manjih požara koji su brzo stavljeni pod kontrolu u opštini Čaška kod Velesa, na području skopskе opštine Čučer Sandevo i na planini Kožuv, na jugu zemlje.

Kako navodi Sloboden pečat, prema podacima javnog preduzeća Nacionalne šume, tokom 2021. godine u Severnoj Makedoniji zabeležena su 204 požara sa ukupnom izgorelom površinom od 12.315 hektara.



„U tim požarima je uništena drvna masa od 490.023 kubnih metara, pri čemu je pričinjena šteta od 2.373.137.539 denara, odnosno 38,6 miliona evra”, piše taj portal i dodaje da su ukupni troškovi za nihovo gašenje bili 6.608.155 denara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR