Glas Javnosti

BIK VELIŠA iz Bogatića,1.700 kilograma žive vage

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Ova dobroćudna grdosija vaga 1.700 kilograma i privlači pažnju brojnih posetilaca najveće sajamske manifestacije u regionu. 

Ponos farme Jeremić, rodom iz Salaša Crnobarskog u mačvanskoj opštini Bogatić, 12. juna napuniće četiri godine. Prošle godine u septembru ubeležio je prvi nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i tada je bio težak „samo“ 1.460 kilograma. Za nepunih devet meseci „ubucio se“ za 240 kilograma, odnosno dobijao je oko kilogram na težini svaki dan.

Jede koliko hoće

- On jede po želji. Jede koliko hoće. Pravo da vam kažem, i ne znam koliko pojede, jer jede s ostalom junadi. To je sve izmiksano – i seno i silaža i koncentrat i sve to jede po želji“, predstavlja svog favorita sa farme od preko 400 grla goveda Radenko Jeremić.

Ističe da je prvi dan sajma bio malo umoran od puta, ali da je blage naravi. Iako je bio prošle godine na sajmu, nije navikao na toliko pažnju ljudi, pa u čudu i on posmatra one koji ga u čudu posmatraju zbog njegovih zavidnih gabarita, piše Anadolija, a prenosi N1.

Njegov rođak sa iste farme, bik Mališa, bio je dvostruki šampion sajma, dok ove godine Veliša nema konkurencije u teškašima.

- Mi ovde u kontinuitetu dolazimo sedam godina. I nije nam važno da li imamo najtežeg bika ili ne. Ali, nisu svi takvi. Ima onih koji, kada vide da u konkurenciji postoji teži bik, neće svog bika da dovedu", pojašnjava Radenko.

Najbolji primerak sa svoje farme dovodi zbog entuzijazma, jer kako navodi, nema posebne koristi od toga što se posla tiče ili priplodnog materijala.

- Nema ništa od toga. Niko to ne evidentira. Ne gleda se da li je to dobro i za priplod. Ovako, bikovi takve težine mogu da izdrže šest-sedam godina i onda ih moram prodati u klanicu, koja više ponudi. Iza sebe uglavnom ne ostave potomstva van naše kuće", sa setom konstatuje Radenko.

Kad smo kod naslednika, naš sagovornik ističe da su na farmi ostavili jednog mladog junca koji će sledeće godine biti predstavljen na sajmu, ali on verovatno neće do tada dogurati do tone.

Kod odabira budućih tovnih grdosija Radenko se vodi s nekoliko kriterijuma.

- Teško se to nađe, jer kad hoćeš da ostaviš bika da ga hraniš, moraš da gledaš da bude najlepši, da ima neku posebnost. Kad se otele, oni su svi isti. Ali, kad ojačaju, onda treba izabrati. Za sada smo našli jednog, tražim još jednog. Ali, taj mora da bude takav da se meni sviđa", kaže Jeremić.

On dodaje da je situacija u govedarstvu nepromenjena, jer i pored poskupljenja cene goveda, u značajnijoj meri je poskupela hrana, pa i nema posebne koristi za uzgajivača.

- To vam je kao kad uskočiš u vodu i plivaš, pa moraš negde isplivati. Pa, sad, gde se uhvatiš da izađeš na suvo. Tako je u govedarstvu. Najgore je što nikada nemaš nikakvu sigurnost da možeš da kažeš da ćeš uspeti da zatvoriš finansijsku konstrukciju, već je to sve neizvesno", zaključuje sagovornik Anadolije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR