Glas Javnosti

KAKO DA PREPOZNATE DA LI IMATE MAJMUNSKE BOGINJE: Bolest se približava Srbiji, OVO SU SIMPTOMI

Društvo
Autor: Glas javnosti

- Majmunske boginje su virusna bolest koja je izuzetno zarazna. Postoje različiti putevi prenosa. Uzrok je primarno stacioniran na području Afrike u životinjama, majmunima i glodarima. Tako je prisutan, a onda se može preneti i na ljude - rekao je dr Zoran Barušić, zamenik direktora Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević".

Kako je istakao, ovaj virus se prenosi sa čoveka na čoveka prenosi bliskim kontaktom, kapljičnim i seksualnim putem.

- Ipak, mogući su i drugi načini prenosa, kontaktom sa zaraženim predmetima, kontaminiranom odećom - dodao je.

Na pitanje kako je moguće da se virus odjednom pojavio u toliko zemalja, doktor odgovara: "To je nešto na šta će odgovor morati da da sistem javnog zdravlja prvenstveno u zemljama u kojima se bolest pojavila, na koji način se sve to događa, iz kojih razloga, a uzimajući pre svega u obzir i populaciju koja je u ovom trenutku zahvaćena virusom u svim zemljama."

Period inkubacije traje 10 dana

Vreme od kontakta sa virusom do bolesti je desetak dana.

- Nakon toga, kao i svaka druga infektivna bolest, ima neke svoje opšte simptome gde vi ne možete da znate o čemu se tačno radi. To su povišena temperatura, slabost, bolovi u celom telu, spominju se čak i uvećani limfni čvorovi u određenim regijama. Onda se negde nakon dva do tri dana razvijaju određeni simptomi, prvenstveno osip - kaže doktor.

- Kao i s kovidom, tako treba biti oprezan i s ovom bolešću. Kakav će daljnji trend biti, teško je predvideti. Ono što može biti na neki način utešno, to je da za sada nemamo preveliki broj slučajeva
- dodao je on.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR