Glas Javnosti

VOLKSVAGEN ZAPOSLIO OVCE! "VUNENI" radnici pomažu NEMAČKOM AUTOMOBILSKOM GIGANTU!

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Čuvena nemačka fabrika automobila Volksvagen, uposlila je ni manje ni više nego 50 ovaca u cilju ostvarenja solarnog projekta ove kompanije.

Volkswagenova fabrika Čatanoga u SAD trenutno zapošljava 4.000 ljudi i stado od 50 ovaca koje pomažu novom solarnom projektu kompanije.

Volkswagenov solarni park je izgrađen 2013. godine i predstavlja jedno od najvećih solarnih polja kojim upravlja proizvođač automobila u SAD-u, piše Jutarnji.hr.

Sistem od 9,5 megavata obezbeđuje 12,5 odsto električnih potreba fabrike u periodu pune proizvodnje, zahvaljujući 33.600 solarnih modula raspoređenih na površini od 33 hektara uz fabriku.

Ipak, solarnim farmama je potrebno čvrsto tlo, zbog čega erozije predstavljaju problem. Kako bi se taj proces sprečio, trava uveliko pomaže, ali ona treba da se održava kako ne bi izrasla preko solarnih ploča – to je posao ovaca.

- Prilagodljiva ispaša s ovcama je efikasan i isplativ način kontrole vegetacija i redukovanje rizika od erozije na solarnim postrojenjima velikih razmjera. Ovce održavaju nisku travu kroz ispašu i gaženje, a solarni paneli ovcama pružaju hlad, smanjujući toplotni stres usred leta, rekao je Loran Šalenberger, vođa projekta za regenerativnu energiju VW a.

Iz Volkswagena navode da je važno da se za tu ulogu angažuju samo ovce jer koze, koje bi takođe mogle da održavaju travu, imaju tendenciju da skaču na solarne panele i žvaću žice, piše BiznisInfo.ba

Međutim, ovce nisu jedine životinje koje imaju svoj zadatak u Čatanogi. Naime, VW takođe “zapošljava” nekoliko magaraca “spasilaca”, čiji zadatak je da ovce upozoravaju na bilo kakve pretnje divljine, prenosi b92.

- Solarni park je još jedan dokaz Volkswagenove svetske predanosti zaštiti okoline. Znajući da proizvodimo obnovljivu energiju koju održavamo održivijim rešenjima poput ovaca, ova inicijativa je primer za druge velike fabrike u SAD-u, rekao je Tom du Plessis, izvršni direktor operacija u fabrici.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP