Glas Javnosti

IZBORI U SRBIJI: Zatvorena birališta u Srbiji, Do 19 glasova izašlo 45.5 posto glasača!


Autor: Glas javnosti

U Srbiji su jutros u sedam časova otvorena biračka mesta za redovne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, koja će biti zatvorena u 20 časova, do kada traje i izborna tišina.

Pravo glasa ima 6.584.376 birača, koji mogu da glasaju na 8.385 biračkih mesta i opredeljivati se između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri odsto.

Izbori se održavaju uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera

Izbore će pratiti 3. 341 domaći i 111 stranih posmatrača.

Tokom izborne tišine liste koje učestvuju na izborima neće moći da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove, ali tim ograničenjima ne podležu društvene mreže, na kojima mogu nesmetano da nastave svoje izborne aktivnosti.

Danas, na dan glasanje, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izbornoj trci.

Tokom predizborne tišine dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

Na izborni dan, od 7.00 do 20.00 sati, koliko su otvorena biračka mesta, mogu se objavljivati izveštaji o tome gde su kandidati sa lista glasali, ali ne i njihove izjave.

Redosled kandidata na glasačkom listiću:

1. Aleksandar Vučić - Za našu decu

2. Ivica Dačić - SPS - JS - Dragan Marković Palma

3. Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka

4. Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor

5. Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju

6. Za Kraljevinu Srbiju - Žika Gojković

7. Ujedinjena demokratska Srbija

8. Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca

9. Metla 2020

10. Milan Stamatović - Zdravo da pobedi - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija

11. SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin

12. Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici

13. Narodni blok - Velimir Ilić - general Momir Stojanović

14. Sergej Trifunović - Pokret slobodnih građana

15. Suverenisti

16. Albanka demokratska alternativa - Ujedinjena dolina

17. Grupa građana: 1 od 5 miliona

18. Nek maske padnu - Zelena stranka - Nova stranka 

19. Ruska stranka – Slobodan Nikolić

20. Čedomir Jovanović - Koalicija za mir

21. Pokret Levijatan – Živim za Srbiju

 

22:43 -  Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da je njegova stranka osvojila više od dva miliona glasova

 22:27 - Nedaleko od biračkog mesta u Osnovnoj školi "Kosta Stamenković" u Leskovcu došlo je do incidenta između aktivista Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpske napredne stranke (SNS), nakon čega je D.M, član SNS, završio u bolnici,

21:32 - Prema prvim rezultatima CeSID i Ipsos, na uzorku od 43,7 odsto, tri liste su preko cenzusa, lista Aleksandra Vučića, koaliciona lista na čelu sa SPS i lista na čelu sa Aleksandrom Šapićem.  

Prve procene IPSOS-CESID kažu da će SNS osvojiti 180 od 250 mandata u parlamentu, SPS-JS 30, a Aleksandar Šapić 11 manddata. Tu su i četiri manjinske stranke – SVM 8 mandata, Albanska demokratska alternativa četiri mandata, Zukrolić tri i SDA Sandžaka dva mandata.

Prema prvim projekcijijama Ipsosa, samo tri starnke ulaze u parlament.

SNS: 62,7 odsto
SPS: 10,6 odsto
Šapić 4 odsto

Vučićeva lista, navodi se, ima 63,4 odsto, SPS 10,3, a Šapićeva lista 3,9.

Prema ovim prognozama, Suverenisti imaju 2,5, lista Metla 2020 2,3, a lista POKS 2,8.

SNS: 63,4 odsto

SPS: 10,3 odsto

SRS: 2,2 odsto

Šapić: 3,9 odsto

POKS: 2,8 odsto

Metla 2,4 odsto

 

21:13 - Metla: Očekujemo prelazak cenzusa, a u Vojvodini i mnogo bolji rezultat 

20:59 - Centar za praćenje izbora i izbornih procedura: Izlaznost 50.4 posto, SNS osvojio 56.7 odsto glasova, 6 stranaka u parlamentu

 20:58 - U samoj završnici glasanja širom Srbije prostrujala je informacija da će glasališta biti otvorena duže, navodno zbog "gužvi prouzrokovanih poštovanjem propisa u cilju sprečavanja širenja koronavirusa". A šta kažu propisi?

20:00 - Zatvorena birališta, čeka ju se prvi rezultati

 19:15 - IPSOS: Izlaznost na izborima do 19 časova 45,5 odsto!

18:58 - U neposrednoj blizini biračkog mesta u selu Pajazitovo kod Kragujevca, nešto iza podneva preminuo je D. P. (1940) iz tog sela. Prema informaciji iz Gradske izborne komisije, D. P. je preminuo nakon što je glasao.

18:30 - IPSOS: Izlaznost na izborima do 18 sati 41,1 odsto! 

18:25 - Iako je po planu bilo da biračko mesto broj 22 u selu Rakita bude otvoreno kad i ostala, u 7 časova, glasanje na ovom biračkom mestu počelo je nešto kasnije u odnosu na ostale. Razlog - biračke kutije su tokom noći pokradene

18:20 - Fotograf i novinar Južnih vesti verbalno su napadnuti u dvorištu Osnovne škole "Stefan Nemanja" u Nišu, kada su fotografisali ljude sa biračkim spiskovima ispred biračkog mesta. Policija je na terenu.  Ljude koji drže biračke spiskove novinar i fotograf Južnih vesti primetili su na biračkom mestu u Nišu i fotografisali ih. Oni su ih potom verbalno napali, pretili im i tražili da obrišu fotografije. Redakcija Južnih vesti pozvala je policiju koja je trenutno na terenu. Sve se dogodilo ispred samog biračkog mesta, u dvorištu škole

17:40 - Na biračkom mestu 40 na Voždovcu svim članovima biračkog odbora i prisutnim posmatračima su izgrebani parkirani automobili, objavio je Cesid na Tviteru. Kako je saopšteno, oštećeni su automobili članova biračkog odbora i posmatrača. Cesid je objavio da je zbog ovog incidenta pozvana policija. 

15:29 - Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović objasnio je da u izbornoj noći nema nareru da bude korektan prema medijima koji su ga tokom predizborne kampanje pratili neobjektivno. On je ne svom tviter profilu napisao kojim medijima nije odobrio akreditaciju i zašto:"Svi postojeći mediji u Srbiji, su zvali i dobili akreditacije da budu izbornom štabu PSG. Oštro odjebani: Pink, Happy, Studio B, Srpski Telegraf, Informer, Kurir, Alo, Srbin Info. Svi odjebani zvali i pitali zašto? Odgovor je: Zato.", napisao je on

14:59 - U zatvorima izlaznost 46 odsto do podne

U ukupno 29 zatvora u Srbiji do podneva je glasalo 46,29 odsto lišenih slobode - pritvorenika i osuđenika, kažu za Tanjug u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Od ukupnog broja pritvorenika i osuđenika u Srbiji, u birački spisak je upisano 8. 646 njih koji imaju biračko pravo.

U Upravi napominju da, u skladu sa zakonom, birač koji se na dan glasanja nalazi u pritvoru (pritvoreno lice) ili izdržava zavodsku sankciju (osuđeno lice), glasa na biračkom mestu unutar zatvora u kome se nalazi.

14:36 - IPSOS: Izlaznost do 14 sati 27,75 odsto ili 1.825.000 birača

Do 14.00 sati u Srbiji je na izbore izašlo 1.825.000 birača, odnosno 27,75 odsto, a u IPSOS Srbija navode da je ta izlaznost na istom nivou kao na predsedničkim i prethodnim parlamentarnim izborima.

Najveća izlaznost, kažu u IPSOS, je u centralnoj Srbiji,a zatim u Vojvodini.

15:30 Biračko mesto O.Š. "Jovan Miodragović", Vračar - Katarina Arsović o izlaznost na izbore.

 

15.00 - Protest ispred skupštine čiji je inicijator narodni poslanik Srđan Nogo nastavljeni su i danas uprkos kiši i hladnom vremenu.

13:59 - Programski direktor posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov izjavio je za televiziju Glasa javnosti da je na jednom mestu zabeležen i "bugarski voz", odnosno manipulacija brojem glasačkih listića, što možete pogledatio u videu ispod

13:48 - Reporteri Glasa javnosti uživo na glasačkom mestu

Reporteri našeg lista jutros su posetili neka od biračkih mesta u Beogradu a u snimku možete pogledati kako protiče izborni proces u glavnom gradu

 

12:16 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je oko podneva na Novom Beogradu i rekao da očekuje dobar odziv birača

Predsednik Srbije i lider istoimene liste "Za našu decu" Aleksandar Vučić izrazio je danas nadu da će veliki broj građana Srbije iskoristiti svoje pravo glasa i najavio za večeras, ako njegova lista dobije poverenje, predstavljanje programa i plana za naredne četiri godine.

"Veoma sam zadovoljan što danas do 12 sati nikavih ozbiljnih nepravilnosti nije bilo, što izbori protiču u demokratskoj atmosferi, što je manje incidenata nego ikada u višestranačkoj demorkatiji u Srbiji", rekao je Vučić novinarima.

"Vidim da su redovi svuda po Srbiji i očekujem dobar odziv”, porucio je on nakon što je predao svoj glas na Novom Beogradu.

U izjavi novinarima rekao je da bi voleo da se preda 1,7 ili 1,8 miliona glasova, što bi bilo za ponos i veliki uspeh u uslovima, kada se preko tajkunskih medija vodi kampanja.

Vučić je istakao da je za njega jednako važno da vidi koliko i kako ljudi ocenjuju rad vlasti u prethodne četiri godine i planove za naredne četiri godine.

 Predsednik Srbije i lider istoimene liste "Za našu decu" Aleksandar Vučić glasao je danas oko podne u na Novom Beogradu.

Vučić je, na izborno mesto u zgradi "Zepter International", došao sam.

On je svoj glas predao uz veliko prisustvo domaćih i stranih medijskih ekipa.

12:14 - Glasali Aleksandar Vučić i Sergej Trifunović !

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović glasao je u podne na biračkom mestu u Ugostiteljskoj školi u Jug Bogdanovoj ulici na Savskom vencu.

Trifunović je na glasanje došao sam.

U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

11:46 - Srpski gardisti glasali u ambasadi Srbije u Moskvi

Na glasačkom mestu u Ambasadi Srbije u Moskvi jutros su prvi glasali srpski gardisti, koji će 24. juna na Crvenom trgu učestvovati na paradi povodom 75-godišnjice pobede na fašizmom.

Njih su domaćini prevezli autobusima iz Podmoskovlja, gde su smešteni u jednom od sanatorijuma Ministarstva odbrane Rusije, navode Novosti.

Zbog zdravstvene bezbednosti svi gardisti su imali medicinske maske i gumene rukavice.

Posle glasanja gardiste je pozdravio ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski.

11:41 - Šapić glasao na Novom Beogradu

Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) i nosilac izborne liste "Pobeda za Srbiju" Aleksandar Šapić, danas je u 9 časova glasao na biračkom mestu u O.Š. „Ivan Gundulić“ na Novom Beogradu.

Šapić je posle glasanja pozvao građane da izađu na izbore i glasaju po sopstvenoj savesti.

U Srbiji se danas održavaju redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, a biračka mesta biće otvorena do 20 časova.

11:24 - Jutka uslikan na glasačkom mestu, lice pokrio maskom!

Milutin Jeličić Jutka, bivši funkcioner opštine Brus optužen za više slučajeva seksualnog uznemiravanja, pojavio se jutros na biračkom mestu u toj opštini uprkos činjenici da je ove nedelje izbegao privođenje na sud nakon što je odbio da se pojavi na suđenju. Jutka je inače na ove izbore izašao samostalno.

11:10- Nenad Čanak glasao je na birackom mestu br. 180 , AD Zeleznice Srbije u Novom Sadu kao i predsednica Skupštine Maja Gojković

Foto: Tanjug

11:00- CRTA:  Do 10 časova izašlo 9,1 odsto birača

Na izborima 2016. godine, izlaznost do 10 sati bila je 7,84%.

10:50- Šešelj glasao u Batajnici sa suprugom i sinovima

Foto: Tanjug

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj glasao je danas u 10 sati na biračkom mestu 96 u Osnovnoj školi "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici.

10:35- Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobracaja i infrastrukture, Zorana Mihajlovic glasala je na Dedinju

Foto: Tanjug

 

10:20-Napad na aktiviste Vojvođanskog fronta

U prostorije Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima jutros oko 8 časova upala je grupa nepoznatih huligana, prevrnula stolove i pobacala stvari aktivistima koji su se u tom momentu nalazili unutra, navode iz Lige socijaldemokrata Vojvodine..

10:10- U Beogradu promenjen red vožnje javnog prevoza zbog izbora

Na svim linijama gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda danas se primenjuje red vožnje za radni dan, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

09:40-Zamenica direktora "Batuta" i epidemiolog Darija Kisic Tepavcevic takođe je jutros glasala

Foto: Tanjug

09:35- CPI: Izlaznost do 9 sati 5,3 odsto

Centar za praćenje izbora (CPI) saopštio je da je, na osnovu podataka pristiglih sa biračkih mesta na kojima se nalaze njihovi posmatrači, izlaznost do 9 sati 5,3 odsto

09:20- Na biračkom mestu u Školi za dizajn na Dedinju glasala je premijerka Ana Brnabić

Foto: Tanjug

09:00-09:20- Odmah nakon Đurica, na svojim biračkim mestima glasali su i ministar Siniša Mali, ministar Ivica Dačić, predstavnik LDP Čeda Jovanović i zamenik gradonaćelnika Goran Vesić- Oni su glasali na Vračaru, Dedinju i Zvezdari

Foto: Tanjug

Glasanje na Kosovu i Metohiji- Građani i Srpska lista u Kosovskoj Mitrovici

8:05- Prvi među političarima glasao je Marko Đurić na Vračaru

Direktor Kancelarije za KiM i potpredsednik Srpske napredne stranke Marko Ðurić glasao je jutros u 7 sati u Mesnoj zajednici Cvetni trg na Vračaru.

 07:20-Prvi glasači bili su odmah nakon otvaranja

Većina ljudi došla je sa maskama, a oni koji ih nisu imali mogu da uzmu na biračkom mestu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR