Glas Javnosti

Retka vrsta delfina viđena u Australiji: Genetska mutacija ga čini posebnim

Svet
Autor: Glas javnosti

Jedan od najneobičnijih delfina na svetu, sa ekstremno retkom kombinacijom boja zaprepastio je istraživače sa australijskog Univerziteta Sanšajn Koust kada je nedavno otkriven u Australiji.

Spekles, šareno crno-beli delfin pronađen je u zaliva Hervi, mestu nasleđa kitova na obali Kvinslenda.

"Pred kraju dana, spremali smo se da krenemo i videli smo ogromnu neobičnu životinju kako skače iz vode pa smo mislili da idemo da istražimo", rekla je istraživač Džordžina Hjums.

Istraživački tim brzo je utvrdio da se radi o Speklesu - izuzetno retkom pegastom delfinu, koji ima genetsku mutaciju koja uzrokuje delimičan gubitak pigmentacije, što rezultira njegovom jedinstvenom obojenošću.
Pored jedinstvenog izgleda ovog delfina koji za razliku od drugih nije sive boje, postoji još nešto što je takođe jedinstveno.


"Ne znamo da li je muškarac ili ženka, verujemo da ima genetsku mutaciju", rekla je Hjum objašnjavajući da delfin ima izraženo leđno peraje i bele pruge na telu i stomaku.

Od 2022. godine ovakav delfin se "juri"

Ono što je posebno uzbudljivo kod ovog otkrića jeste da niko pre njih nikada niko nije dokumentovao ovih pegastih delfina u Australiji.


Pegavi delfin primećen je još u septembru 2022. godine i od tada ga istraživači "jure". Ovo je jedan od ukupno šest slučajeva u svetu gde su snimljene fotografije pegavog delfina i drugi slučaj koji je zabeležen na celoj južnoj hemisferi.

"Radim u ovom delu sveta već 15 godina i na tri različita kontinenta i nikada nisam video pegavog delfina. Bilo je veoma uzbudljivo pregledati fotografije ovog pomalo mističnog morskog bića", izjavio je Aleksis Levengud, ekolog sa Univerziteta Sanšajn Kost.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR