Glas Javnosti

POSLEDICE REKORDNIH SUŠA: Na stotine delfina UGINULO nakon što je tempreatura vode premašila 38 STEPENI!

Svet
Autor: Glas javnosti

Više od stotinu delfina pronađeno je uginulo u brazilskom Amazonu usred istorijske suše i rekordno visokih temperatura vode koje su na nekim mestima premašile 38 stepeni.

Svi uginuli delfini pronađeni su u jezeru Tefe u proteklih sedam dana, navodi Institut Mamiraua, istraživačka ustanova koju finansira brazilsko Ministarstvo nauke.


Institut je rekao da je tako veliki broj smrtnih slučajeva ovih sisara jako neobičan i sugeriše da su uzrok možda rekordno visoke temperature jezera i istorijska suša u Amazonu.


Reka Amazon, najveći vodeni put na svetu, trenutno je u sušnoj sezoni, ali rečna fauna takođe pati od rekordno visokih temperatura.



Istraživači i aktivisti pokušavaju da spasu preživele delfine prebacujući ih iz laguna i bara na periferiji u glavni deo reke gde je voda hladnija, ali ova akicija nije laka zbog udaljenosti tog područja.

„Prebacivanje rečnih delfina u druge reke nije toliko bezbedno jer je važno proveriti da li su prisutni toksini ili virusi pre no što oni budu prebačeni“, rekao je Andre Koeljo, istraživač sa Instituta Mamiraua.

Suša u Amazonu utiče i na ekonomiju.


Nivoi vode ispod proseka prijavljeni su u 59 opština u državi Amazonije. što ometa i transport i ribolovne aktivnosti na reci.
Vlasti očekuju još akutnije suše u narednih nekoliko sedmica.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR