Glas Javnosti

PRIVREMENO DONETA ODLUKA: Jermenija na 30 dana suspendovala dozvolu za emitovanje proruskog radija Sputnjik

Svet
Autor: Glas javnosti

Jermenija je odlučila da lokalnom ogranku ruskog radija Sputnjik privemeno ukine dozvolu za emitovanje zbog, kako su njene radiodifuzne vlasti navele, "ironičnih i pogrdnih" primedbi na račun zemlje i njenih stanovnika, koje je nedavno izneo jedan voditelj.

Ova nacija sa Kavkaza je tradicionalno u savezu sa Rusijom, ali su se njihovi odnosi pogoršali otkako je Azerbejdžan u septembru vojno zauzeo separatističku enklavu Nagorno-Karabah, do tada uglavnom naseljenu Jermenima.

Komisija koja je u Jermeniji nadležna za televiziju i radio saopštila je da je „na trideset dana“ suspendovala licencu za Sputnjik Jermenija.


Sputnjik je ruski državni medij prisutan u nekoliko zemalja putem radio stanica ili veb-sajtova.

Njega optužuju da je instrument Kremlja za „dezinformisanje“, pa je ubrzo posle invazije Rusije na Ukrajinu 2022. godine zabranjen za distribuciju u Evropskoj uniji, Kanadi i Velikoj Britaniji.

Kazna je izrečena u utorak je odgovor na „ironične i pogrdne“ izraze koje je koristio voditelj Tigran Keosajan kada je govorio o Jermeniji i njenim stanovnicima u jednom radijskom programa u novembru, objasnila je jermenska komisija.

Mišljenja koja je izneo ne odgovaraju onome što „politički komentator i voditelj, državljanin druge zemlje“ ima „moralno pravo“ da kaže, dodaje se u saopštenju.


Tigran Keosajan je takođe pozivao na činjenje „nezakonitih dela“, saopštila je Komisija, bez dodatnih detalja.

Ovaj prokremljski ruski voditelj je u braku sa glavnom urednicom međunarodnog kanala Raša tudej Margaritom Simonijan, takođe lojalne Kremlju.

Tigran Keosajan i Margarita Simonijan su jermenskog porekla.

Jerevan smatra da Moskva ništa nije učinila da spreči azerbejdžansku ofanzivu na Nagorno-Karabah u septembru, i od tada od nje ka Rusiji ide sve više žaoka.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR