Glas Javnosti

AZERBEJDŽAN I JERMENIJA RAZMENILI RATNE ZAROBLJENIKE: Korak ka uspostavljanju mirnog odnosa dveju država

Svet
Autor: Glas javnosti

Azerbejdžan i Jermenija u sredu su na svojoj granici razmenili ratne zarobljenike, što predstavlja korak prema normalizaciji odnosa dveju zemalja nakon što je Baku ostvario odlučujući napredak u njihovom višedecenijskom sukobu.

Azerbejdžan je predao 32 Jermena, uglavnom zarobljenih krajem 2020., a Jermenija je zauzvrat oslobodila dvojicu azerbejdžanskih vojnika, koje je držala od aprila ove godine.


Dve države takođe raspravljaju o povlačenju snaga sa zajedničke granice, no da nikakva odluka zasad nije donesena.


Susedne zemlje na južnom Kavkazu dva puta su ratovale u proteklih 30 godina zbog Gorskog Karabaha, planinskog područja koje je deo Azerbejdžana, gde su se etnički Jermeni odmetnuli i osamostalili 1990-ih.


Azerbejdžan je ponovno zauzeo Karabah brzom ofenzivom u septembru, zbog čega je većina od 120.000 etničkih Jermena pobegla u Jermeniju.


Najavljujući planiranu razmenu ratnih zarobljenika prošle nedelje, dve strane su rekle da "iznova potvrđuju svoju nameru da normalizuju odnose i postignu mirovni sporazum na temelju poštovanja načela suverenosti i teritorijalnog integriteta".

Sporazum su pozdravili Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, koje decenijama nastoje da nagovore dve zemlje da potpišu mirovni sporazum kako bi rešile otvorena pitanja, uključujući tačno određivanje granične crte.




Glas javnosti/K04S

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR