Glas Javnosti

BAJDENU SE LOŠE PIŠE! TRAMP IMA PREDNOST ZA IZBORE: Njujork tajms sproveo anketu

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Džo Bajden zaostaje za svojim republikanskim rivalom Donaldom Trampom, koji je ispred njega u anketi koju je danas objavio Njujork tajms, i pokazuje "alarmantne znake" za neke od demokratskih birača.

Anketa je objavljena osam meseci pre novembarskih izbora i četiri dana pre super utorka, kada 15 država održava paralelne republikanske i demokratske predizbore. Gotovo je izvesno da će i Džo Bajden i bivši šef države Donald Tramp pobediti na nominaciji svojih partija.


Kada bi birači morali da odlučuju danas, 43 odsto bi glasalo za Bajdena, a 48 odsto za Trampa, prema nacionalnoj anketi koju su sproveli Njujork tajms i Univerzitet Sijena koledž. Anketa otkriva "neki broj alarmantnih signala za predsednika u demokratskom biračkom telu, posebno među ženama, crnim i latino glasačima", kao i među radnicima, piše Njujork tajms.

"10 odsto onih koji su glasali za Bajdena 2020. sada podržava Trampa"


Samo jedan od četiri glasača smatra da zemlja ide u dobrom pravcu, a "većina misli da ekonomija ide loše", dodaje list.

Uprkos brojnim pravnim preprekama, bivši predsednik je "osvojio 97 odsto glasova onih koji su rekli da su glasali za njega pre četiri godine, a skoro niko od njegovih bivših pristalica nije rekao da želi da glasa za Bajdena“.


Nasuprot tome, "Bajden dobija samo 83 odsto svojih glasača 2020, a 10 odsto njih kaže da sada podržava Trampa“, dodaje Njujork tajms. Pored ekonomije, nelagodnost u delu demokratskog biračkog tela izaziva i starost predsednika Bajdena (81), kao i njegova snažna podrška Izraelu koji je u ratu u Gazi.

U novembru, godinu dana pre predsedničkih izbora, Njujork tajms je objavio anketu koja pokazuje da je Tramp već ispred Bajdena u pet od šest ključnih država, uz slabljenje podrške aktuelnog predsednika među mladima i manjinama.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR