Glas Javnosti

„Dezinformacije o pametnim brojilima“: Oglasio se EPS o problemu uvećanih januarskih računa

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon što se veliki broj građana žalio zbog problema uvećanih januarskih računa za struju, ovim povodom oglasio se EPS.

Na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavila se potpuna dezinformacija jednog od udruženja za zaštitu potrošača u kojoj se pametna brojila i daljinsko očitavanje dovode u vezu sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača“, kaže EPS.

Oni ističu da je istina potpuno drugačija, jer se i mehanička i pametna brojila u Srbiji u ovom trenutku očitavaju ručno.

Usporeno zbog hakerskog napada

Naime, proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na EPS i radi dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila.

Sistem je dodatno zaštićen u koracima koji se trenutno realizuju u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja u skladu sa evropskom praksom.


„Širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani se dovode u zabludu i nanosi se šteta svima. Daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku u očitavanju i biće sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju. Upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače“, oglasio se EPS.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR