Glas Javnosti

EPS će imati 140 mil EUR godišnje od RHE Bistrica

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Vladi Srbije održana je prva sednica Posebne radne grupe radi izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica, saopštilo je juče Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru, koji je prepoznat i u planu "Skok u budućnost – Srbija 2027".

Đedović Handanović je navela da je RHE Bistrica prva reverzibilna hidroelektrana koju gradimo posle 35 godina i najveći novi energetski kapacitet od 628 MW, vrednosti oko jedne milijarde evra, koji ima veliki značaj za balansiranje i skladištenje energije, saopštilo je Ministarstvo,

Prema njenim rečima, bez RHE Bistrica, u godinama pred nama, nećemo biti u mogućnosti da obezbedimo dovoljno električne energije za svoje potrebe, posebno usled privrednog razvoja i rasta tražnje za električnom energijom.

- Potrebno je da u saradnji sa svim nadležnim državnim institucijama i projektnim timom, efikasno pristupimo zadacima kako bismo ispunili sve preduslove i izgradili ovaj energetski objekat do 2031. godine - ocenila je Đedović Handanović.


Na sednici radne grupe rečeno je da je ova godina veoma važna za završetak tehničke dokumentacije.

Završeni su idejni projekat i Studija izvodljivosti, dok su Prostorni plan područja posebne namene i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu u pripremi.

Takođe, u saradnji sa Ministarstvom kulture i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, u naredna četiri meseca će se izraditi Studija o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara.

Đedović Handanović je napomenula da je ovo postrojenje značajno za stabilnost i pouzdanost našeg elektroenergetskog sistema, posebno što će ubrzati, olakšati i osigurati integraciju obnovljivih izvora energije u naš sistem, uz očuvanje stabilnosti snabdevanja.

- Nakon uspešno sprovedenih aukcija za tržišne premije prošle godine, obezbedili smo izgradnju više od 700 zelenih MW dok je plan da u naredne tri godine kroz aukcije obezbedimo novih 1.300 MW - dodala je Đedović Handanović.

Ministarka je objasnila da bez novih reverzibilnih hidroelektrana nećemo moći da balansiramo novim kapacitetima, što je najveći značaj ovog projekta.


Ukazano je da će izgradnjom RHE Bistrica, Elektroprivreda Srbije imati značajne finansijske benefite, koji se procenjuju na maksimalno 140 mil EUR godišnje, naročito usled razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu, kao i povećanju potreba za balansnom rezervom i energijom.

Glas javnosti /E05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR