Glas Javnosti

Izložba crteža ,,Nadežda Petrović: bez boje“ otvorena u Umetničkoj galeriji u Čačku

Kultura
Autor: Glas javnosti

Izložba ,,Nadežda Petrović: bez boje“ na kojoj su predstavljeni crteži slavne slikarke koji se čuvaju u Кolekciji Narodnog muzeja Srbije, otvorena je u Umetničkoj galeriji ,,Nadežda Petrović“ u Čačku.

Izložbu su svečano otvorili direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ Branko Ćalović , kustoskinja i autorka izložbe Evgenija Blanuša i direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković.


Ćalović je rekao da se nada da su se svi ove godine, kada se obeležava 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, na dostojan način odužili njenom velikom imenu i umetničkom delu.


Кustoskinja izložbe Evgenija Blanuša, muzejska savetnica Narodnog muzeja Srbije, objasnila je da nema direktnih analogija između Nadeždinih crteža i slikarskih dela jer se ona nije crtežom pripremala za sliku već joj crteži služili prvenstveno za vežbanje ruke.

– U njima se može otkriti poimanje slobode modernističkog načina izražavanja, suprotno tadašnjim važećim akademskim načelima. Nežnost koju nije posedovala u slikarstvu odrazila se upravo u crtežima. Ona uglavnom nije crtala na onaj piktoralni način kako su to radili neki drugi veliki slikari. Međutim, crteži se ne mogu izostaviti jer oni na svoj način dokumentuju karakteristike njenog stvaralaštva i pokazuju njenu elementarnu predispoziciju prema slikanju.


U crtačkom opusu Nadežde Petrović, istakla je Blanuša, mogu se uočiti različite grupe radova.

Bojana Borić Brešković je rekal da je reč o crtežima kao mediju po sebi, od beležaka do studijskih radova upućujući na značaj crteža u odnosu na slikarski opus Nadežde Petrović koji se čuva u Zbirci crteža i grafika jugoslovenskih umetnika 20. veka.


To su 173 rada, dok je na izložbi prikazano 75 crteža izrađenih olovkom, ugljenom i tušem. Obuhvataju period od 1894. do 1912. godine. Čuvaju se kao pojedinačna dela i u blokovima. Nastali su tokom Nadeždinog rada u Beogradu i na njenim studijskim putovanjima po Srbiji i Rimu. Na njima su zabeleženi portreti, studije ljudskog tela, predeli, vedute, upečatljivi profani i sakralni objekti, prizori iz života.


Dodatna ekskluziva izložbe je izloženi crtež Nadeždinog oca Dimitrija Mite Petrovića. Na njemu je portret male Nadežde. Nastao je oko 1878. godine kada Nadežda ima pet godina i sa porodicom živi u Čačku.




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR