Glas Javnosti

KAKAV GEST: Slavni slikar VLADIMIR VELIČKOVIĆ poklonio Beogradu UMETNIČKA DELA vredna čak 500.000 evra!

Kultura
Autor: Glas javnosti/Kurir

Muzej grada Beograda počeo je obeležavanje 120 godina od osnivanja, a u novom izložbenom prostoru na Bulevaru kralja Aleksandra 32 prvi put su izložena dela slikara Vladimira Veličkovića, koja je pre smrti poklonio svom gradu.

Do 26. februara publika može da vidi 28 radova srpskog umetnika i akademika, a njihova vrednost se procenjuje na više od pola miliona evra. Na otvaranju izložbe bilo je više od 500 ljudi, kao i slikarov naslednik, takođe umetnik Vuk Vidor, koji je napravio i video-rad posvećen svom ocu.

- Moj otac se odlučio da svoja dela pokloni još 2017. godine. Konačno mogu da se vide u jednom novom ambijentu i da svi uživaju u lepoti - kaže Vidor.

Vredan poklon obuhvata radove nastale u periodu od 1972. do 2009. godine. Reprezentativna dela Vladimira Veličkovića predstavljaju jednu od najznačajnijih donacija koje je Muzej grada Beograda dobio u prethodnom periodu. Reč je o dve monumentalne slike u tehnici ulje na platnu, dva crteža u tehnici akril na papiru i 24 serigrafije na papiru. Ova dela sada se prvi put zajedno izlažu kao celina, pružajući mogućnost uvida u različite faze stvaralačkog opusa istaknutog umetnika. I za života na Vladine izložbe dolazile su hiljade ljudi.

- Moj otac je bio ponosan što je ponikao iz Beogradu, a što mu je uvek publika vraćala tu ljubav. On je naš najveći umetnik svih vremena kad se gledaju njegova biografija i uspesi - kaže ponosno njegov naslednik.

Radovi predstavljeni na izložbi u Salonu Muzeja grada Beograda svedočanstvo su o jednoj izuzetnoj umetničkoj ličnosti, koja je ostavila prepoznatljiv trag na savremenoj umetničkoj sceni, rečeno je na otvaranju.

- Niko nije njemu rekao koliko treba da pokloni radova. On je rešio da donira dve slike, dva crteža i 24 grafike. Uradio je to bez kalkulacije i izabrao dela za koja je mislio da su relevantna. Nemam svog favorita. Svako delo mi je drago i blisko - konstatuje Vidor.

On će nastaviti da čuva sećanje na svog oca.

- Fondacija nastavlja da radi. Trudićemo se da objavimo još neku knjigu, organizujemo nove izložbe - zaključuje Vidor.

Vladimir Veličković bio je akademik i jedan je od najistaknutijih srpskih slikara svih vremena, pripadnik grupe Medijala, koja je okupila slikare, arhitekte, filozofe oko ideje ljubavi prema umetnosti. Preminuo je u Splitu 28. avgusta 2019. godine. Veći deo karijere proveo je u Francuskoj, gde je odlikovan najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu i viteškim ordenom Legijom časti. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građa na Novom groblju Beogradu.

Ulaz je slobodan. Radno vreme Salona je utorak-subota od 12 do 20 časova, nedeljom od 12 do 18 sati, dok je ponedeljkom galerija zatvorena.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR