Glas Javnosti

Britanija uvodi telohranitelje za poslanike

Društvo
Autor: Glas javnosti

Britanski poslanici, prvi put u istoriji, dobijaju telohranitelje, za šta je kabinet Rišija Sunaka izdvojio 31 milion funti, saopšteno je iz Londona.

Islamofobija se našla u epicentru britanske politike. Povod je izjava konzervativca Lija Andersona da je gradonačelnik Londona Sadik Kan – marioneta „islamskih ekstremista”.

Anderson, doskora drugi čovek vladajuće stranke, izbačen je iz njenih redova. No, kontroverza samo nastavlja da buja. U poslednja 24 sata više od jedanaest hiljada ljudi potpisalo je peticiju tražeći da Anderson bude vraćen na položaj.


Sam bivši poslanik konzervativaca kune se da se „neće izviniti Kanu do poslednjeg daha”, ističući da gradonačelnik Londona „uživa u protestima ispred zgrade vlade”.

Sunakov kabinet protiv epiteta „islamofobija”

Ministri odbijaju da njegove reči izjednače sa islamofobijom.

Britanski vicepremijer Oliver Dauden rekao je u udarnom političkom programu BBC da ne smatra da je Li Anderson namerno bio islamofobičan.

„Razumem zabrinutost, koju je prevashodno izazvala njegova izjava u vezi sa gradonačelnikom Londona. Shvatam da ta izjava može da uvredi. Zato mu je pružena prilika da se izvini i pošto to nije učinio, preduzeta je akcija”, objašnjava Dauden.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan uzvraća da konzervativci svojim postupcima pokazuju da „rasizam ima hijerarhiju”.

Poručuje da ovakva situacija odvraća britanske muslimane od ulaska u politiku.

„Takvi komentari dolivaju ulje na vatru mržnje prema muslimanima. Bojim se da je zaglušujuće ćutanje Rišija Sunaka i njegovog kabineta odobravanje rasizma”, tvrdi Sadik Kan.

Haos u parlamentu

Rat u Gazi duboko je podelio britansko društvo, koje oseća posebnu odgovornost zbog uloge Londona u iscrtavanju sadašnje slike Bliskog istoka.

Od 7. oktobra broj napada na muslimane se utrostručio, dok je broj napada na Jevreje porastao više od šesnaest puta.

Prošlonedeljna debata o Gazi u donjem domu parlamenta pretvorila se u haos pošto je predsednik skupštine dao prednost amandmanu laburista, iako je po rasporedu trebalo da se debatuje o zahtevu škotskih nacionalista (SNP) da se traži neodložan prekid vatre u Gazi uz osudu Hamasa.

SNP i vlada napustili su salu.

Lider laburista ser Kir Starmer optužen je da je pretio predsedniku skupštine.


„SNP je napustio salu, jer ih jedino zanima da podele laburiste. Vlada je išetala iz debate o Gazi, jer se uplašila da će izgubiti podršku za svoj predlog”, tvrdi Starmer.

Poslanik konzervativaca Kit Molthaus upozorava da „narod Britanije smatra da se moralni kompas parlamenta oteo kontroli”.

Predsednik poslaničke grupe SNP-a Stiven Flin smatra da se zasedanje na kraju pretvorilo „u laburistički opozicioni dan”.

„Iskreno, to je neprihvatljivo. Kao što sam vam i privatno rekao, mi iz SNP-a ne verujemo da treba da ostanete na mestu predsedavajućeg”, rekao je Lindziju Hojlu prvi čovek škotskih nacionalista u Vestminsteru.

Poslanici u strahu

Više od šezdeset poslanika uskratilo je poverenje predsedavajućem. Sve do njegove šokantne izjave.

„Dužnost mi je da brinem za bezbednost ljudi. Doneo sam pogrešnu odluku kako bih ih zaštitio. Ne mogu da se izvinim zbog rizika kojim su trenutno izloženi svi poslanici”, rekao je u emocionalnom govoru predsedavajući donjeg doma parlamenta Lindzi Hojl.

Brojni su slučajevi zastrašivanja poslanika, koji, po mišljenju protivnika izraelske vojne intervencije u Gazi, nisu učinili dovoljno da joj se suprotstave.

Demonstracije ispred poslaničkih kancelarija prerasle su u proteste ispred njihovih domova.

Mnogima je potrebno dodatno obezbeđenje kako bi se kretali u zemlji u kojoj poslanici tradicionalno šetaju bez telohranitelja.

Mnogi govore i o pretnjama smrću. No, niko ne precizira ko te pretnje izriče.

Zaključak je samo da je nekoliko desetina laburističkih poslanika zapretilo istupanjem iz stranke ukoliko amandman o Gazi ne bude prošao u predloženoj formi.


I zato mu je predsednik skupštine dao prednost.

Vlada traži akciju policije

Britanski premijer Riši Sunak ističe da parlamentom ne mogu da upravljaju ekstremisti.

„Ne smemo nikada da dozvolimo da nas ekstremisti zastraše do te mere da izmenimo način rada parlamenta. Parlament je važno mesto za debatu. Ne smemo se povinovati onima koji žele da tu debatu uguše zastrašivanjima i agresivnim ponašanjem. To je veoma klizav teren”, upozorava Riši Sunak.

Vlada traži od policije da zaustavi proteste ispred domova poslanika.

Jutros je saopšteno da poslanici, prvi put u istoriji, dobijaju telohranitelje za šta je Sunakov kabinet izdvojio trideset jedan milion funti.

„Jedino čega poslanici treba da se plaše je glasačka kutija”, poručuje britanski ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR