Glas Javnosti

VELIKA BRITANIJA IMA NOVI PLAN ZA MIGRANTE: Da li on poštuje ljudska prava?

Svet
Autor: Glas javnosti

Plan konzervativne vlade Velike Britanije da deo kontigenta tražilaca azila u toj zemlji trajno preusmeri na Ruandu je "fundamentalno nekompatibilan" sa obavezama koje je Britanija preuzela u pogledu poštovanja ljudskih prava, saopštio je u Londonu nadzorni odbor oba doma nacionalnog parlamenta.

Donji dom parlamenta, u kojem vladajući konzervativci imaju većinu, usvojio je sporni zakon nazvan „Bezbednost Ruande“, ali u gornjem domu, Domu lordova, koji čine neizabrani poslanici parlamenta, ovaj propis je naišao na veliki otpor i nastojanja da se on promeni.


Konzervativna partija loše stoji pred parlamentarne izbore, i njen lider, premijer Riši Sunak stoga insistira na rešavanju problema velikog priliva migranata koji u malim brodovima stižu do južnih obala Engleske. Ideja Sunakove vlade je da se trajnim prebacivanjem dela pristiglih migranata u Ruandu obeshrabre drugi koji čamcima i brodićima kreću preko Lamanša put Britanije.

Međutim, taj plan je u novembru prošle godine pred Vrhovnim sudom Velike Britanije propao kao ilegalan, uz ocenu da Ruanda, zemlja na istoku Afrike, nije bezbedna destinacija za migrante.

Sunakova vlada je potom sa Ruandom sklopila bilteralni sporazum kojim se jamči bezbednost migranata koji bi bili prebačeni u tu zemlju, a zatim osmislila „Zakon o bezbednosti Ruande“ kojim se britanskoj vladi omogućava da zaobiđe prepreke koje bi joj pri deportacijama postavljali sudovi, uključujući Evropski sud za ljudska prava.


Zajednički komitet za ljudska prava britanskog parlamenta, koji uključuje članove vladajućih konzervativaca i opozicionih stranaka, ocenio je u izveštaju da zakon „otvoreno zaziva mogućnost da Velika Britanija krši međunarodno pravo“ i omogućava britanskim zvaničnicima da se „ponašaju na način koji je nekompatibilan sa standardima ljudskih prava“.

Poslanica iz Škotske nacionalne partije Džoana Čeri, koja predsedava Komitetom, rekla je da zakon sa sobom nosi „rizik od nanošenja neiskazive štete po reputaciju Velike Britanije kao zastupnika ljudskih prava“.

„Ovaj zakon je sastavljen tako da ukloni vitalnu zaštitu od proganjanja i gaženja ljudskih prava, uključujući fundamentalno pravo na pristup sudu. Neprijateljstvo prema ljudskim pravima je u srži ovog zakona, i nikakvi ga amandmani spasiti ne mogu“, ocenila je Čeri.


Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju je ocenilo da je plan za Ruandu predstavlja „hrabro i inovativno“ rešenje za „krupni globalni izazov“, da je Ruanda „jasno bezbedna zemlja koja je duboko posvećena podršci izbeglicama“, da je ona već „domaćin za više od 135.000 tražilaca azila i da je spremna na relokaciju ljudi i da je spremna da im pomogne da ponovo izgade svoje živote“.

U Ruandu, međutim, još niko nije poslat a organizacije za ljudska prava ocenjuju da je plan nečovečan i da se ne može sprovesti.

„Zakon o bezbednost Ruande“ je na jedvite jade usvojen prošlog meseca u donjem domu britanskog parlamenta, i to nakon što se 60 poslanika Konzervativne stranke pobunilo protiv njega – smatrajući da on nije dovoljno oštar.


Dom lordova kao gornji dom parlamenta ne može da ukine zakon, već samo da ga izmeni i da odloži njegovu primenu. Pošto mnogi lordovi žele propast zakona ili njegovo ublažavanje, on će se suočiti sa višestrukim nastojanjima da bude promenjen i natezanjima između dva parlamentarna doma – što bi moglo da osujeti želju Rišija Sunaka da prvi migranti budu deportovani u Ruandu još ovog proleća.

Lordovi, članovi gornjeg doma parlamenta kako iz redova opozicije tako i vladajućih konzervativaca danas su upozorili javnost u vezi sa spornim zakonom.

Bivši direktor organizacije za ljudske prava Šami Čakrabarti i član opozicionih laburista u Domu lordova rekao je da zakon „ugrožava i domaću vladavinu prava – naročito podelu vlasti – i pravni poredak zasnovan na međunarodnom pravu.“


Konzervativni lord Kristofer Tugendat ocenio je da je „prilično neobično da partija Margaret Tačer uvodi ovakvu vrstu zakona“.

„Ono što se od nas traži da učinimo zaista predstavlja onu vrstu ponašanja koju svet povezuje sa despotima i autokratijama, ne sa ustanovljenim demokratija, niti sa majkom parlamenata (kako još zovu britanski parlament), rekao je Tugendat.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR