Glas Javnosti

U Kremlju izbio rat klanova

Svet
Autor: Glas javnosti

Kremlj se suočava s izbijanjem sukoba unutar vlastitih redova, označavajući mogući "rat klanova" dok se predsednik Rusije, Vladimir Putin, priprema za martovske predsedničke izbore i vodi rat u Ukrajini.

Institut za proučavanje rata (ISV) primetio je rastuće tenzije među Putinovim "nasilnicima".

Prema ISV, ovi frakcijski sukobi mogu imati značajan uticaj, mada ne nužno negativan, na vojnom polju. Oni mogu narušiti koheziju ruskih snaga i demoralisati osoblje, ali je malo verovatno da će dovesti do masovnih sukoba unutar ruskih redova ili šireg društva, kako se navodi u analizi.


Nedavne napetosti između ruske vojne komande i srpskih najamničkih formacija, gde je srpski plaćenik Dejan Berić tvrdio da su ga zlostavljali ruski komandanti, ukazuju na početak "klanovskog rata" unutar Rusije.

Umesto očekivanog predizbornog primirja, izbija sukob među klanovima, prema ruskom Telegram kanalu Visionari Channel, koji ISV opisuje kao "ruskog političkog insajdera". Kanal redovno razmatra konkretne detalje promena u ruskoj političkoj i vojnoj komandi. Berićeve javne pritužbe, prema Visionari Čenelu, deo su šireg napada ruskog Ministarstva odbrane na nezavisne proratne blogere, moćne ruske vazdušno-desantne formacije VDV i njihove podržavaoce unutar establišmenta Kremlja.


ISV ističe da je izvor tvrdio da je Berićeva žalba deo osvetničkog napada izvedenog u Kremlju u ime frakcija sekretara Saveta bezbednosti Rusije, Nikolaja Patruševa, i ministra odbrane, Sergeja Šojgua, protiv frakcije Igora Sečina – Putinovog de facto zamenika i izvršnog direktora ruske državne naftne kompanije Rosnjeft. Telegram kanal tvrdi da Berićeva akcija može biti usmerena ka potkopavanju guvernera Tulske oblasti, Alekseja Djumina, člana Sečinove frakcije.

Djumin, Teplinski i Seliverstov su ranije bili umešani u sukobe sa ruskim Ministarstvom odbrane i bili su povezani sa Vagnerovom grupom i opozicijom Šojguu. Frakcija Sečina, s druge strane, podriva Patruševa napadajući njegovog sina Dmitrija Patruševa, ministra poljoprivrede Rusije, zbog nedavne nestašice jaja u zemlji.


ISV implicira da ove frakcije pokušavaju diskreditovati se pred Putinom kako bi obezbedile nove pozicije u Kremlju posle predsedničkih izbora. Sukobi unutar Kremlja nisu retkost i ne ukazuju na brz kolaps Putinovog režima, posebno s obzirom na to da su vertikale moći temelj tog režima. ISV zaključuje da je malo verovatno da će Putin promeniti ovaj sistem, jer su vertikale moći osnova njegove vlasti.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR