Glas Javnosti

BROJKA NIJE ZA ŠALU: U Srbiji skoro tri miliona pušača

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Gotovo tri miliona ljudi u Srbiji se identifikuje kao pušači, pokazuje nedavno istraživanje Svetske zdravstvene organizacije, saopštili su organizatori Međunarodne multidisciplinarne konferencije "Izazovi savremenog višeg obrazovanja - CCHE 2024" koja se održava povodom 31. januara Nacionalnog dana bez duvana.

U radu Svetlane Karić i grupe autora „Procena uticaja upotrebe duvana na javno zdravlje u Srbiji: trendovi, izazovi i preventivne strategije“, koji je predstavljen na konferenciji, navedeno je da rastuća popularnost inovativnih metoda konzumiranja nikotina, kao što su vejping i nikotinske vrećice, ukazuje na promene u trendovima i globalno i u Srbiji.

Prema istraživanju londonskog Kraljevskog koledža lekara, vejp proizvodi se smatraju manje štetnim od konvencionalnih cigareta budući da nema sagorevanja duvana.


Studija naglašava da je vejping bezbedniji jer proizvodi paru umesto duvanskog dima, čime je eliminisana izloženost katranu, ugljen monoksidu i drugim štetnim supstancama koje su produkt sagorevanja duvana u tradicionalnim cigaretama.

„Na osnovu trenutnih istraživanja i rezultata iz prakse, korišćenje vejpa zaista predstavlja manje štetnu alternativu pušenju tradicionalnih cigareta prema nekoliko kriterijuma“, istakla je Karić.

Ona je navela da konzumiranje vejp proizvoda omogućava korisnicima kontrolu količine nikotina koju unose, što je posebno korisno za one koji žele da postepeno smanje unos nikotina sa željom da potpuno napuste tu lošu naviku.

Karić je istakla da to „ni slučajno nije preporuka za mlade ljude, nepušače ili decu“.



Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR