Glas Javnosti

Kritična odluka komisije za hartije od vrednosti: Šta znači za budućnost bitkoina?

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema ustaljenom mišljenju, ovo je ključni korak ka raširenoj upotrebi bitkoina

Nakon decenije iščekivanja, Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) konačno je priznala svoju nemoć, dajući zeleno svetlo za listiranje 11 novih ETF-ova, čime je otvorila vrata investitorima za ulaganje u bitkoin.

U zanimljivom obrtu događaja, SEC je prošle nedelje dva puta zvanično potvrdio dugoočekivanu odluku koja omogućava listiranje bitkoina na berzi. Prvi put to se desilo u utorak, zahvaljujući hakeru koji je privremeno preuzeo kontrolu nad SEC-ovim nalogom na platformi X. Drugi put, samo dan kasnije, to je postalo stvarnost.

Sreda je označila zvanični rok za donošenje odluke, a SEC je konačno ispunio očekivanja. Realno gledano, alternativa im nije bila dostupna - jedina opcija bila je ili odobravanje ili odlaganje.


Reakcija tržišta nije izostala, s cena bitkoina koja je u oba slučaja skočila, zajedno s drugim kriptovalutama, dostižući nivo od 47.000 dolara - najviši od kraja 2021. godine.

Ipak, danas smo svedoci blagog pada. Na najvećoj svetskoj kripto berzi, Binance, bitkoin je u poslednjih 24 sata blago opao, dosegnuvši vrednost od 39.004,20 evra u 15 časova. Očigledno, tržište i dalje oscilira u skladu sa promenama i dešavanjima.

U suštini čitave priče oko SEC-ove odluke leži pravna borba koju je Komisija izgubila još u avgustu 2023, kada su odbili odobrenje za konverziju GBTC-a u ETF.

Geri Gensler, na čelu SEC-a, dosledno je naglašavao pitanje sigurnosti, tvrdeći da je tržište kriptovaluta za male ulagače pravo "minsko polje".

Ovaj argument, naravno, nosi značajnu težinu, s obzirom na obilje primera manipulacije. Ipak, sud je stao na stranu tužioca, smatrajući da je ovo pitanje diskriminacije. Drugim rečima, ukoliko mali ulagači žele preuzeti rizik, imaju pravo na tu slobodu izbora.


Oprez, strah ili neznanje

Nema sumnje da je reč o krupnom iskoraku: (američki) investitori koji su, iz opreza, straha ili neznanja, dosad zaobilazili kripto novčanike i virtualne platforme za trgovinu, mogli su da se klade na kripto - bilo ulaganjem u deonice kompanija koje su grozničavo kupovale bitkoin (MicroStrategy) ili u ETF-ove aktivne na tržištu terminskih ugovora, koji takođe zaobilaze direktnu trgovinu kripto valutama (cash-settled) i predstavljaju svojevrsni surogat cene bitkoina, navodi dalje hrvatski portal.

Prvi takav, ProShares Bitcoin Strategy ETF, pojavio se na berzi još u oktobru 2021. godine, i trenutno upravlja aktivom teškom dve milijarde dolara. Optimisti veruju kako će nova generacija ETF-ova, naslonjena na konvencionalnu finansijsku arhitekturu, privući mnogo više kapitala i podstaći nastavak pozitivnog trenda.

Zapravo, teško je prikladno dočarati groznicu koja već mesecima trese kripto sferu, u iščekivanju kapitulacije SEC-a; prema ustaljenom mišljenju, ovo je ključni korak ka raširenoj upotrebi bitkoina.

A onda opet, jednako optimistične najave prethodile su i listiranju ProShares Bitcoin Strategy ETF-a. Slučajno ili ne, baš otprilike tada je cena bitkoina dosegnula istorijski vrhunac, preskočivši granicu od 60.000 dolara, nakon čega je usledila duboka korekcija, obeležena krahom većeg broja onlajn platformi.

Ipak, zagrižene sledbenike to očigledno nije pokolebalo.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR