Glas Javnosti

RASTE ZAPOSLENOST : Skupštinski odbor dao saglasnost da se zaposli još 74 državna službenika

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Administrativni odbor Skupštine Srbije dao je danas saglasnost da se u instituciji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) i komisijama za zaštitu konkurencije i kontrolu državne pomoći zaposle ukupno 74 osobe zbog povećanog obima posla.

Institucija poverenika za informacije od javnog značaja tražila je saglasnost za zapošljavanje 26 osoba na neodređeno vreme, poverenika za zaštitu ravnopravnosti sedam, DRI 34, Komisija za zaštitu konkurencije dve, a Komisija za kontrolu državne pomoći pet osoba.

Sredstva za isplatu njihovih zarada su obezbeđena.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je da „već duže vreme postoji velika potreba za povećanjem broja zaposlenih“ u toj instituciji.

On je rekao da su se prethodne tri, četiri godine desile dve značajne normativne promene.

Marinović je rekao da je usvojen nov Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je značajno proširio ovlašćenja poverenika koja je on imao u ovoj oblasti do sada.

Prema njegovim rečima, druga normativna promena su izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koje su usvojene 2021. godine i počele da se primenjuju u februaru 2022. godine.

„Izmenama zakona uspeli smo da sprečimo zloupotrebe zakona koje su bile u sve većem broju, ali jedna od posledica toga je da je značajno povećan broj predmeta u radu pred poverenikom u postupcima po žalbi po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja podnetim organima vlasti na svim nivioma“, istakao je on.

Marinović je rekao da su za šest meseci ove godine dobili žalbi koliki je bio godišnji prosek do 2021. godine.

Marinović je rekao da bi ponovo trebalo da se izmene dva, tri člana Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja „zbog veliklih zloupotreba, kako bi vratili slobodan pristupu informacijama od javnog značaja svojoj svrsi“.

„Sve više se koristi za zloupotrebu, lično bogaćenje, uzimanje para iz budžeta, a sve manje za ostvarenje ljudskog prava na obaveštenost. Kako bismo to sprečili i adekvatno odgovorili obavezama neophodno nam je povećanje broja zaposlenih“, rekao je on.

Marinović je dodao da je ovoj instituciji potreban veći broj zaposlenih i zato što otvaraju kancelarije poverenika van Beograda.

Predsednik Saveta DRI Duško Pejović rekao je da je potrebno da Odbor da saglasnost za zapošljavanje ukupno 34 osoba u DRI, od kojih 30 sa visokim obrazovanjem, a četiri sa završenom srednjom školom zbog povećanog obima posla.

On je rekao da u DRI radi 321 osoba, od toga je 11 funkcionera.

Pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Đurđa Janićijević rekla je da ta institucija trenutno ima 36 stalno zaposlenih osoba i ukazala da se obim poslova poverenika stalno povećava i da zato traže saglasnost da u toku ove godine zaposle još sedam osoba.

Predstavnik Komisije za zaštitu konkurencije Mile Uzunovski rekao je da bi zbog obavljanja poverenih poslova ta instituciju, u kojoj su trenutno zaposlene 54 osobe, četiri člana saveta i predsednik, trebalo da zaposli još dve osobe.

Sekretar Komisije za kontrolu državne pomoći Luka Milošević rekao je da je ta komisija podnela zahtev za zapošljavanje pet osoba.

Glas javnosti/F03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR