Glas Javnosti

SOLIDARNOST ZA KOSOVO: Renovirane škole i ambulanta na Kosmetu, uloženo 105.000 evra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sredstvima humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo“, čiji je osnivač Arno Gujon, renovirane su dve škole u Kosovskom Pomoravlju, u mestima Tomance i Rajanovce, kao i ambulanta, saopštila je danas ta organizacija.

U renoviranje tri objekta na Kosovu i Metohiji uloženo je ukupno 105.000 evra a sredstva neophodna za ovaj poduhvat prikupljena su uz pomoć donatora iz Francuske kojih ima 12.000 i koji, kako navodi "Solidarnost", godinama svesrdno pomažu srpskom narodu u enklavama.

Direktor OŠ "Trajko Perić" u Velikom Ropotovu koja ima četiri isturena odeljenja Dejan Stamenković, istakao je da pomoć organizacije puno znači učenicima, ali i nastavnom osoblju.

- Uslove koje smo sada dobili mogu da kažem da se ne razlikuju od uslova koje imaju najopremljenije škole u centralnoj Srbiji. Radovi su obuhvatili kompletnu zamenu stolarije, toplotnu izolaciju, izgradnju posebnog objekta za kotlaru i kompletno parno grejanje, postavljena je struja, ali su urađeni i molarski radovi - rekao je Stamenković.

Direktor Zdravstvenog centra Gnjilane Zoran Perić rekao je da je oko 150 meštana ovog sela, zbog neadekvatne zdravstvene nege, moralo da zbog propisivanja terapije odlazi do obližnjeg Ropotova i da će se to promeniti nakon obnove ambulante u Rajanovcu.

- Ova ambulanta znači da su stvoreni dobri uslovi i mi kao Zdravstveni centar sada svake nedelje šaljemo doktora. Ja koristim priliku da se u ime našeg naroda zahvalim gospodinu Gujonu za sve ono što čini za nas ovde na Kosovu i Metohiji, posebno ovde u Pomoravlju. On je Zdravstveni centar pomagao i ranije, donirao jednu skupocenu hladnjaču opštoj bolnici u Pasjanu, donirao jedan izuzetan ultrazvučni aparat koji košta preko 20.000 evra i sada je renovirao ovu ambulantu - rekao je Perić.

"Solidarnost za Kosovo" je do sada obnovila 52 škole i pomogla 12 medicinskih ustanova širom pokrajine a nastavak akcije pomoći školama u enklavama sledi 25. novembra kada će u hotelu Metropol u Beogradu biti organizovano veliko donatorsko veče "Noć solidarnosti" za prikupljanje 50.000 evra  za renoviranje osnovne škole "Vuk Karadžić" u Lepini kod Lipljana, navodi ta organizacija.

Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR