Glas Javnosti

EKSKLUZIVAN INTERVJU IZ MOSKVE: Ovo je čovek čije mišljenje sluša Putin

TV Avala
Autor: Glas javnosti

Vladislav Šurigin, ruski vojni analitičar i publicista, član Izborski kluba, bio je gost na kanalu Avala. Takođe, Šurigin je blizak savetnik predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Gde se vi sad nalazite? Kakav je život? Šta vaši prijatelji imaju da kažu o ovome? Kažite iskreno, da li ste očekivali ovu operaciju?

- Ja kao vojni ekspert sam o ovoj operaciji govorio poslednjih osam godina i objašnjavao sam da Ukrajina neće poštovati dogovore i pripremaće se dalje za rat, ranije ili kasnije će sve jedno početi rat na Donbasu. Nacionalna ideja koja je bila razrađena sa nacističkim režimom, jos prošlog proleća  i smatrao sam da zbog tog pogoršanja koje je bilo, da je sve spremno za rat. Rusija ima razlog da deluje proaktivno, jer svaki sledeći mesec je dovodio do osnaživanja Ukrajinskih vojnih snaga i posle toga, kada je bio objavljen naš ultimatum, tačno sam znao da je rat neizbežan. Pitanje je bilo samo da li će biti za nedelju, mesec, ali počeo je posle dva meseca. Ja sam sada u Moskvi, sedim u svojoj kući, po mom osećaju nema nikakvih znakova da se nešto desava, samo je narod počeo prošle nedelje da kupuje nesto za zalihe. Na policama radnji nije da je nešto nestalo, ali ima nečeg manje. Od 5 sorti brašna nema 3. Ali mislim da je to faza koja će uskoro proći. Isto je tako i u apotekama, periodično pokupuju, ali sledećeg dana se opet sve u potpunosti dostavi. Mislim da će se uticaj sankcija osetiti tek za mesec i po dva, kada se ove tehnološke veze koje su sada prekinute prestanu skroz da funkcionišu, tada ce biti apsolutno jasan potpuni efekat sankcija. Ako smo se dobro pripremili, onda ćemo ovo sve normalno prebroditi. O najgoroj varijanti niko ne misli. 


Putin je podpisao mere pomoći građanima. Koje su to mere?

- Tu je zakon veoma obiman, odnosi se na podršku poslovanja, na kredite, jer su naši građani sa raznim kreditima, kreće zamrzavanje tih kredita, osim toga za sve koji su do 1. marta potpisali stambenu hipoteku, svi ugovori ostaju sa starim stavkama i sa starim obračunom, ništa se ne menja. Dodaju i novčanu isplatu deci, program je dosta veliki. Danas je objavljeno da Rusija izlazi iz ugovora o intelektualnoj svojini, to jest kompanije koje su odjednom izašle sa našeg tržišta, spremamo se da pratimo njihovu intelektualnu svojinu, tako da se moji prijatelji šale da ce Rusija opet postati zemlja lider u besplatnim programima i gledanju svih novih filmova. Jer u moje vreme su bili veliki skandali, zato sto su svi filmovi Holivuda gledali prvo u Rusiji, pa tek onda bili na ekranima Amerike, ali ovo je već humor. Mnogo se radi na zaštiti vojnih kompleksa, ali sada je teško reći kako ćemo mi proći ovaj težak period - kaže naš sagovornik.

Vladislave, videli smo prazne radnje u Moskvi, mnoge kompanije su napustile rusko tržište. Šta će biti sa tim radnicima?

- Za sada prazne prodavnice nisam video, samo je prestala da radi IKEA, poznata kompanija, ali fabrika IKEE se nalazi ovde i moguće je da država uzme te fabrike pod svoju upravu. Koliko znam sada je na strancima izbor, onima koji izlaze odavde. Pitanje je da li će dolaziti na posao pod uslovima ruskih ugovora ili prosto prodati svoj deo, a to je jako teško jer se više iz Rusije ne može iznositi više od 10 hiljada dolara, u tom slučaju proračuni su samo u rubljima, tako da ko je rešio da ode upao je u sopstvenu zamku. 


Šta je još bitno da naši gledaoci znaju? Vi nemate veliko prostranstvo da govorite sada u ovom teškom momentu, a mi smo Glas javnosti, šta je još važno da nam kažete?

- Sigurno se u Srbiji malo predstvalja koliko je Rusija pohlepna i sa ogromnom toplinom sluša glas Srbije. Kada vidimo kako vaši navijači na stadionu razvlace plakate sa podrškom Rusiji, kada vidimo naše zastave na ulicama Srbije i kada čujemo vaš glas jačamo srcem, za nas nije bitna sila sa strane, mi smo jaka država, imamo gromadnu moć, ali nam je važna podrška prijatelja, to je kao kada najmlađi član porodice dolazi i grli te. Mala Srbija koja šalje Rusiji svoje pozdrave, verujte mi to jako cenimo, bez sumnje cela Rusija, od Sibira do Moskve. Mi znamo da su Srbi naša sveta braća.

Šta vi očekujete od pregovora? Da li je moguće da vas predsednik i predsednik Zelenski sednu za sto i reše to, ili ne?

- Prošli pregovori su bili na nižem nivou, jer su se njima bavili pregovarači ili ministri, takvi dogovori mogu biti potpisani, ali ovde je pitanje ubediti Ukrajinu da razume da je za njen spas neophodno sve ovo završiti. 


Kakva je situacija danas u Ukrajini? Koriste običan narod i nije moguce uopšte sprovesti evakuaciju.

Danas je situacija katastrofalna. Ukrajinska država dozivljava pucanje, zato što je rat totalno zaustavio sve tehnološke veze, i svi veliki gradovi su pred humanitarnom katastrofom. Posle če biti veliki problemi sa gorivom u Ukrajini i ona trenutno liči na zgradu koja se urušava. Takva akcija vraća Ukrajinu 10 godina unazad. Naravno da je takav pad Ukrajine opasan za ceo svet, zato što su Rusija i Ukrajina trenutno najveći proizvođači zrnevlja i pšenice, i ove vojne akcije mogu staviti tačku na žetvu, zato što za maksimum  mesec dana vec treba da se sadi, ali ako se rat nastavi to će biti tragično za Ukrajinu. Udar na vojnu industriju zaustavlja visokotehnološku Ukrajinsku proizvodnju i nastavak rata se meni čini kao ludost, pregovorima se trebaju rešiti neka pitanja, tako je bilo uvek. 

Mogu li Vam postaviti još jedno pitanje, da nas smirite? Da li će Rusija koristiti nuklearno oružje?

To je isključeno, zato što nemamo nikakav direktan konflikt sa Zapadom i nuklearno oružje je oružje koje se naziva poslednjim ratom, i tog oružja se boje i Amerikanci, jer svi odlično razumeju ako se vojnici NATO-a pojave u Ukrajini, to je već direktan konflikt sa NATO i tada je nuklearni rat moguć, ali mislim da takvih budala nema. Rusija nema plan da koristi nuklearno oružje. 

Razgovor vodila Ivana Malenko, a ceo intervju biće dostupan na kanalu TV AVALA.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR