Glas Javnosti

UŽIVO! ČETRNAESTI DAN RATA U UKRAJINI! Pogođena dečija bolnica u Mariupolju, Amerikanci šalju PVO sisteme? (FOTO+VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 14. dan. Režim tišine za evakuaciju civila iz Kijeva, Harkova, Černigova, Sumija i Mariupolja počeo je juče, kada je počela i evakuacija građana.

22:55

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da su njeni sistemi za monitoring nuklearnog materijala u nuklearki Zaporožje u Ukrajini prestali da šalju podatke u njeno sedište u Beču.



Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izrazio je zabrinutost zbog iznenadnog prekida takvih tokova podataka u sedište IAEA iz Zaporožje i Černobilja, gde su prisutne velike količine istrošenog ili svežeg nuklearnog goriva i drugih vrsta nuklearnih materijala, navodi se u saopštenju ove agencije, prenosi Rojters.

22:23

Pentagon je saopštio da bi alternativa prebacivanju poljskih MiG-ova 29 u Ukrajinu moglo da bude obezbeđivanje sistema PVO.

Alternativa za slanje poljskih migova Ukrajini moglo bi da bude dostavljanje sistema za protivvazdušnu odbranu, saopštio je Pentagon.

21:43

Ratni pukovi i brigade Donjecke narodne republike zauzele su prvu liniju i spremne su za juriš na Marijupolj i druge gradove u Donbasu.

Drugi ešalon se formira od rezervista. Među njima su samo građani republike. Uglavnom rudari i radnici fabrika i kombinata.

19:59

Oo početka operacije uništeno je 2.814 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata.


Pogođeno i uništeno je 139 protivvazdušnih raketnih sistema S-300, Buk M-1 i S-125, 84 radarska stuba ukrajinske PVO, 974 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 104 višecevna raketna sistema, 359 topova i minobacača poljske artiljerije, 727 jedinica specijalnih vojnih vozila, kao i 97 bespilotnih letelica.

19:02

Portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je danas da je pokušaj evakuacije ljudi humanitarnim koridorom iz Marijupolja ponovo propao.

Prema njegovim rečima, Marijupolj je danas uspelo da napusti svega 28 civila, među kojima je dvoje dece, prenosi Sputnjik.


-Navešću poslednje cifre. Do ovog trenutka tokom dana uspelo je da izađe 28 ljudi, od kojih su dvoje deca. Za uveče imam informaciju da će izaći oko 150 ljudi, precizniju informaciju ću moći da navedem sutra, rekao je Basurin za televizijski kanal "Rusija-1".

18:29

Oprema Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti Severna Saltovka i dalje je na istim pozicijama na koje je stigla 5. marta.

Dva guseničarska oklopna vozila stoje u bloku u ulici Natalije Užvij, 76-78. U dvorištu ovih kuća nalazi se vrtić broj 464.

Dva vojna kamiona i tri rekvirirana autobusa kompanije Feldman-Ekopark takođe se nalaze u blizini kuće u ulici Metrostroitelej 3. (Foto)

17:41

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je istragu posle saznanja da su regruti angažovani u vojnoj operaciji u Ukrajini, suprotno njegovom naređenju da se to ne čini, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema rečima predstavnika Kremlja, Putin je naložio kancelariji glavnog vojnog tužioca da kazni odgovorne za one koji nisu poštovali predsedničko naređenje da se u Ukrajinu ne šalju regruti, već profesionalni vojnici.

16:59

Na društvanoj mreži Telegram prikazan je snimak kolone ruskih oklopnih vozila koje napreduju pre ma centru Marijupolja.

16:49

U ruskim vazdušnim udarima uništena je dečja bolnica u Marijupolju, saopštilo je danas veće tog ukrajinskog grada navodeći da još nije poznato da li je u napadu neko poginuo.

Gradske vlasti tvrde da je nekoliko bombi bačeno na bolnicu i da je šteta ogromna, prenosi Rojters. Britanska agencija navodi da ovu vest nije mogla da proveri iz drugih izvora.


Moskva demantuje da su civili meta ruske vojne operacije u Ukrajini.

16:47

Kijev se obratio kancelaru Nemačke Olafu Šolcu za pomoć u organizovanju sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, izjavio je predstavnik kancelarije ukrajinskog predsednika Igor Žovkva, prenosi Sputnjik.

- Jedini ozbiljni pregovori koji mogu da se vode s Rusima bili bi mogući na predsedničkom nivou. Moj predsednik je spreman za to. Međunarodni partneri treba da nam pomognu da organizujemo takav sastanak. Razgovaramo s nemačkim kancelarom o organizovanju takvog sastanka, rekao je Žovkva.

12:07

Zaharova traži od SAD da objasne svetu biološke laboratorije u Ukrajini

"Istraživanje sprovedeno u američkim laboratorijama u Ukrajini potvrđuje ilegalne i kriminalne aktivnosti SAD u toj istočnoevropskoj državi", izjavila je Zaharova, a prenosi ruska agencija TAS S.

"Juče je Viktorija Nuland (pomoćnica američkog držanog sekretara za političke poslove), u odgovoru na pitanje američkih zakonodavaca, potvrdila postojanje ne samo pomenutih laboratorija, odnosno, kako ih nazivaju, ovih istraživanja. I ona je izgovorila ovu izuzetno važnu frazu, a to je da su SAD preduzimale sve da ovi materijali ne bi završili u rukama Rusije", izjavila je Zaharova, a prenosi ruska agencija TASS.

Ona dodaje da Rusija ne mora da pogađa kakvi su to materijali.


12:04

Porodicama poginulih 5 miliona rubalja, ranjenima po 3

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se isplaćuje novac za ranjene i poginule u Donjecku.

Kako javlja RT, porodicama vojnika Donjecke narodne republike koji su poginuli posle 24. februara biće isplaćeno po 5 miliona rubalja, a ranjenima po 3 miliona, proizilazi iz ukaza šefa republike.


12:02

Nuklearna elektrana u Černobilju bez struje

Kao rezultat borbi koje se vode u okrugu, nuklearna elektrana je potpuno bez struje, saopštio je Ukrenergo. "Borbe se nastavljaju, što sada onemogućava radove na popravci i nastavak napajanja. Ukrenergo prati situaciju i obaveštavaće o svim promenama", naveli su u zvaničnoj objavi.


10:3

Prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora u nekoliko gradova

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk potvrdila je otvaranje humanitarnih koridora i prekid vatre na više ruta.

"Od 10 časova po lokalnom vremenu objavljuje se prekid vatre na sledećim rutama: Enerhodar - Zaporožje; Sumi - Poltava; Mariupolj - Zaporožje; Volnovaha - Pokrovsk; Izium - Lozova; Vorzel, Buča, Borođanka, Irpin, Hostomel - Kijev", saopštila je ukrajinska vicepremijerka.

Kaže da je Ukrajina jutros dobila od Ruske Federacije poruku o koordinaciji ruta koje su ranije predložene, o čemu je obavešten i Crveni krst.

Ističe da je ukrajinska vojska pristala da se objavi prekid vatre od 10 do 22 po lokalnom vremenu.


8:34

Objavljeni navodni tajni dokumenti Ukrajine








8:32

Moskva: Ukrajina spremala vojnu operaciju u Donbasu u martu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je dobilo tajna dokumenta koja potvrđuju da je Ukrajina pripremala vojnu operaciju u Donbasu u martu.

„Tokom specijalne vojne operacije, tajna dokumenta komande Nacionalne garde Ukrajine dospela su u posed ruskih vojnika. Ovi dokumenti potvrđuju tajnu pripremu kijevskog režima za ofanzivnu operaciju u Donbasu u martu 2022", rekao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov na konferenciji za novinare.




8:27

Snage Donjecke Narodne Republike do danas su oslobodile 66 naseljenih mesta, izjavio je predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin. Kako je rekao, ta mesta se uglavnom prostiru duž južnog pravca, iako su oslobođena još nekoliko naselja u Zaparožskoj oblasti.

„Međutim, operacija kreće i na sever, uspeli smo da isteramo protivnika iz naseljenih mesta iznad Volnovahe“, dodao je.

Istovremeno, kako je naveo, ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Gorlovku, Donjeck i Dokučajevsk u pokušajima da unište ključne infrastrukturne objekte kako bi obustavili isporuku vode, struje i gasa.

„Već nekoliko dana pokušavamo da primoramo te bataljone na mir, i postižemo rezultate. Danas je u Donjecku mirno, u okolini Gorlovke takođe“, dodao je.





8:23

Britanci: Ruske snage bez pomaka

Ruske snage nisu uspele da naprave značajan prodor na sever Kijeva, a ukrajinske snage izgleda da uspevaju da obaraju neprijateljske avione, navodi se u najnovijem obaveštajnom izveštaju britanskog Ministarstva odbrane.







7:21

Jutarnje uzbune u nekoliko ukrajinskih gradova, u Kijevu se čuju eksplozije

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Kijevu, Černihivu, Lubniju, Poltavi i Vasilkivu, prema informacijama nekoliko lokalnih ukrajinskih medija.

Alarmi signaliziraju potencijalnu opasnost od vazdušnih napada i upozorenje su stanovnicima da se sklone u bunkere ako već nisu tamo.




7:18

Objavljene nove satelitske snimke ruskog konvoja kod Kijeva

Kompanija Maxar Technology  objavila je nove satelitske snimke.

Kako piše Sky News čini se da se na snimcima vidi ruski konvoj u blizini vazdušne luke Antonov, koja se nalazi nedaleko od Kijeva.




7:15

Odesa čeka napad

"Očekuje se da će Crnomorska i Azovska operativna zona udarati krstarećim raketama na civilne i vojne objekte sa brodova Crnomorske flote i Kaspijske flotile", navodi se u operativnom izveštaju Generalštaba Ukrajine.





7:14

Amerika potvrdila postojanje bioloških laboratorija u Ukrajini

Podsekretar američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland priznala je da Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja, na pitanje da li Kijev poseduje biološko i hemijsko oružje.

Ona dodaje da je Vašington sada zabrinut da bi Rusija mogla da preuzme kontrolu nad istraživačkim materijalima koji se čuvaju u ovim objektima.

"Radimo sa Ukrajincima na tome kako da spreče da bilo koji od tih istraživačkih materijala padne u ruke ruskih snaga ako im se približe."

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR