Glas Javnosti

WINDOWS 12 SKROZ MENJA IGRU

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Još uvek niste prešli na Windows 11? Možda nećete ni morati, jer Microsoft sprema nešto fantastično.

Iako velika većina još uvek nije prešla na Windows 11, sve su jače glasine i naznake da Microsoft radi na Windows 12 operativnom sistemu. Prema informacijama koje stižu do nas, novi operativni sistem bi trebao da bude modularan, sa delovima koji će biti smešteni na različitim particijama, a najznačajnija mogućnost će svakako biti sposobnost funkcionisanja na slabijim računarima, dok istovremeno obezbeđuje širok spektar kompatibilnosti i češća ažuriranja.


Microsoft je godinama pokušavao da modernizuje Windows platformu, uključujući pokušaj da izgradi potpuno odvojenu verziju - Windows 10X - za korisnike kojima nije trebalo sve što se nakupilo u Windows-u tokom godina. Kada je svet prešao na hibridni rad i učenje, kompanija je odlučila da jednostavno precrta projekat i ugradi te ideje u Windows, uklanjajući aplikacije i funkcije koje je smatrala suvišnim.

Poslednji pokušaj pre Windows 11 operativnog sistema bio je nešto što se zvalo "Windows Core OS". Ideja je bila da se izgradi lakši operativni sistem koji bi služio kao osnova za modularni Windows koji bi se zatim mogao pakovati sa tačno potrebnim funkcijama za formu ciljanog uređaja, bilo da su to tableti, laptopovi ili desktop računari.

Takav koncept predstavljao je ogroman tehnički izazov, pa nije iznenađujuće da je Microsoft umesto toga izabrao postepeniji pristup koji vidimo u Windows 11. Ipak, Zek Bouden iz Windows Central-a izveštava da gigant iz Redmonda gradi naslednika Windows 11 operativnog sistema. Za sada poznat kao Windows 12, a interno nazvan "Hudson Valley", novi operativni sistem će stići sa mnogim principima Core OS-a na umu, a sve kao deo projekta "CorePC".


Jedna od pogodnosti različite arhitekture operativnog sistema biće lakše održavati sigurnost jer će se sistemski fajlovi razdvojiti od korisničkih fajlova i aplikacija trećih strana. Istovremeno, ažuriranje jednog dela operativnog sistema biće brže i verovatno neće uvek zahtevati restartovanje sistema.

Ovaj pristup će takođe omogućiti Microsoft-u da smanji pritisak Windows-a za uređaje koji bi bili spori i neodzivni kada bi pokretali "punokrvnu" verziju. Bouden navodi interne izvore koji tvrde da će verzija Windows 12 za uređaje u obrazovanju koja pokreće samo Office, Edge, Android aplikacije i web aplikacije težiti 60 do 75 posto manje u smislu zahteva za skladištenje u poređenju sa Windows 11 SE.

Za uređaje koji zahtevaju kompatibilnost sa starim aplikacijama, Windows 12 će navodno imati sloj kompatibilnosti nazvan "Neon" kako bi pomogao korisnicima da se lakše prebace na novi operativni sistem. Interesantno je da postoje i glasine o Windows 12 verziji koja će biti lišena starih funkcija i optimizovana za nadolazeći silicijum kompanija Intel, AMD, Nvidia i Qualcomm, sa velikim fokusom na AI baziranim funkcijama.

Projekat CorePC je još u razvoju u ovom momentu, pa se mnogo toga može promeniti pre nego što Microsoft odluči da ga isporuči korisnicima. Plan je da koncept debituje tokom 2024. godine, ali to bi moglo biti odloženo ako kompanija naiđe na neke veće prepreke.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR