Glas Javnosti

VEČITA DILEMA! Android ili iPhone: Evo šta je bolji izbor

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Dilemu oko toga da li želite iPhone ili Android rešio je lično Tim Kuk.

Apple iPhone bio je poznat kao zaštićen uređaj od virusa i napada kojima su Android korisnici bili mnogo više izloženi. Sada se situacija promenila i od Pegasus skandala Apple ne uspeva da se izdigne iznad situacije, jer je upravo iPhone bio vrlo često eksploatisan telefon, preko kojeg su napadi širom sveta vršeni.

Kompanija oduvek važi za vrlo čvrstu kad je stav o otvaranju iPhone prodavnice aplikacija u pitanju – to ne dozvoljavaju ni pokoju cenu i u trenutku kad će tu odluku možda istorijski biti primorani da promene pod pritiskom EU regulativa Apple glasnije, nego ikad napada otvorenost Android prodavnice, ali i same platforme.

Direktor Apple kompanije poznat je po svojim vrlo kontrolisanim i pažljivo izvaganim izjavama, koje daje tokom intervjua, ali i vrlo britkim kad je protivnički Android operativni sistem u pitanju. 

Tim Kuk dao je intervju The New York Times video mreži tokom kog je razjasnio i jednu od najvećih nedoumica, koje realno muči veliki broj korisnika u ovom trenutku – koji telefon kupiti, Android ili iPhone. “Mislim da ljudi danas imaju slobodu izbora. Ako želite da instalirate aplikacije sa spoljnih izvora, vi možete da kupite Android telefon. Izbor postoji kad odete kod operatora ili prodavnicu telefona“, rekao je Kuk.

Naravno, poenta na iPhone račun usledila je odmah zatim: “Sa naše tačke gledišta, to bi bilo kao da sam proizvođač automobila koji govori kupcu da ne stavlja vazdušne jastuke i sigurnosne pojaseve u automobil. Nikada ne bih pomislio da to uradim u današnje vreme. Previše je rizično raditi to. I iPhone ne bi bio to što jeste da nije obezbedio maksimalnu sigurnost i privatnost“.

Tim Kuk je, drugim rečima, rekao da ko želi da instalira aplikacije trećih strana i van zvanične prodavnice izabere Android. Ko to ne želi – neka izabere iPhone.

Ono što Tim Kuk nije rekao jeste kako je to Pegasus uspeo da nadmaši “maksimalnu sigurnost i privatnost“, koju svaki iPhone ima, kao i šta se dešava sa sve većim brojem aplikacija i softvera koji uspešno targetira i iOS korisnike. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR