Glas Javnosti

UKOLIKO KORISTITE OVE APLIKACIJE ODMAH IH IZBRIŠITE: Gugl upozorio svoje korisnike, promenite lozinku na svom telefonu

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci su otkrili da popularne aplikacije koje tvrde da čiste (cleaners) i štite telefone od virusa i drugih napada su zapravo i same opasne.

Eksperti su otkrili šest aplikacija koje se predstavljaju kao alati koji štite telefon od napada i virusa, a zapravo i same eksploatišu uređaje.

U ovim aplikacijama je pronađen „Sharkbot“ malver, bankarski trojanac poznat po tome što namami žrtve da unesu svoje podatke za prijavu uz pomoć lažnih iskačućih prozora.


Vaši podaci se zatim šalju hakerima koji mogu pristupiti vašem uređaju, uključujući imejl, društvene mreže i bankovne račune.

Spisak aplikacija:

Atom Clean-Booster, Antivirus

Antivirus, Super Cleaner

Alpha Antivirus, Cleaner

Powerful Cleaner, Antivirus

Center Security - Antivirus (aplikacija dostupna u dve varijante)


Ukoliko ste ih instalirali, odmah ih obrišite sa svojih telefona i razmislite o promeni lozinke na svom Google nalogu.

Google je preduzeo neke mere u zaštiti korisnika. Međutim, većina ovih aplikacija je još uvek dostupno na Plej prodavnici.

U realnosti, ove aplikacije su pažljivo dizajnirane tako da pomognu hakerima da ukradu lozinke i dobiju pristup uređajima.


Kako prenosi The Sun, hiljade korisnika širom sveta je preuzelo ove aplikacije, a najviše je žrtava iz Velike Britanije i Italije.

Pojedini analitičari povezuju ove aplikacije sa Rusijom, ali za to nema dovoljno dokaza.


Ova sumnja postoji zato što su aplikacije napravljene tako da ne eksploatišu uređaje korisnika iz Rusije, Kine, Indije, Rumunije i Belorusije.

Većina aplikacija su za Android.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR