Glas Javnosti

SUNOVRAT NETFLIKSA NA BERZI: Vrednost kompanije opala za 50 MILIJARDI DOLARA, ovo su razlozi kraha (VIDEO)

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Akcije Netfliksa u sredu su pale čak 35 osto kada je objavljeno da je izgubljen veliki broj korisnika i da se očekuje da narednih meseci još nekoliko miliona ljudi odustane od pretplate, a taj trend je nastavjen i danas, jer zabeležen novi pad od tri i po procenta.

U apsolutnim brojevima to znači da je vrednost kompanije smanjena za čak 50 milijardi dolara i da joj predstoji veoma težak period.

Gubitak velikog broja pretplatnika prouzrokovan je sve jačom konkurencijom, kao i odlukom da se, zbog rata u Ukrajini, napusti rusko tržište sa 700.000 korisnika, prenosi BBC.


Veliki problem je i nedozvoljeno deljenje lozinki, jer se procenjuje da trenutno širom sveta Netfliks gleda više od 100 miliona domaćinstava, iako nisu pretplaćeni.

Situaciju je pogoršao jedan od najpoznatijih američkih investitora Vilijam Ekman, koji je povukao svoju investiciju od 1,1 milijardu dolara, uz gubitak više od 400 miliona.


Netfliks je u utorak saopštio da je u prvom ovogodišnjem tromesečju broj korisnika pao za 200.000 i da se očekuje da će u drugom kvartalu ostati bez dodatnih dva miliona pretplatnika.

U saopštenju kompanije navodi se da je zbog povećanje cene na ključnim tržištima samo u Severnoj Americi izgubljeno 600.000 korisnika, što je uz 700,000 pretplatnika iz Rusije bio veliki udarac.


Uprkos tome, Netfliks je i dalje vodeći svetski striming servis sa više od 220 miliona korisnika, ali je konkurenciji Diznija i Amazona sve jača.

Bez obzira na negativne trendove, prihod je u prvom tromesečju uvećan za 7,8 milijardi dolara, što je 9,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, ali je profit bio 1,6 milijardi, što je pad od šest procenata.


Cena akcija Netfliksa pala je sa oko 700 dolara, koliko je iznosila početkom godine, na 220 dolara i sada je na nivou od pre četiri godine. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR