Glas Javnosti

Spotify protiv Epla: Oštra kritika i zahtev za promenom pravila App Store-a

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Nedavne promene u politici App Store-a, koje je uvela kompanija Apple, izazvale su oštre kritike od strane Spotify-a. Izvršni direktor Spotify-a, Daniel Ek, javno je osudio ove promene, nazivajući ih "novom najnižom tačkom" u Apple-ovom poslovanju. Apple sada dozvoljava razvojnim programerima da koriste alternativne metode plaćanja, ali uz naplatu visoke provizije od 27%. Ova odluka dolazi nakon Applove izgubljene pravne bitke sa Epic Games i smatra se potezom koji je suprotan duhu konkurentnosti.

Spotify, koji već duže vreme vodi pravnu borbu protiv Apple-a, ocenjuje ovu praksu kao "skandaloznu" i poziva Evropsku uniju da brzo reaguje u sprečavanju Apple-a od primene sličnih naknada koje su zabranjene pod Zakonom o digitalnim tržištima (DMA). Očekuje se da će ova odluka EU imati značajne finansijske posledice za Apple, potencijalno u vidu kazne koja bi mogla dostići do 10% njihovog globalnog godišnjeg prihoda.


Ovaj slučaj naglašava potrebu za globalnom regulacijom koja bi obezbedila ravnopravno tržišno takmičenje i zaštitila budućnost internet ekonomije. Očekuje se da će odluka EU imati široke implikacije, ne samo u Evropi već i globalno, u svetlu Apple-ove dominacije na tržištu aplikacija.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR