Glas Javnosti

Epl pravi revoluciju: iOS više nikada neće biti isti

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Naknade za "Epl" prodavnice aplikacija su smanjene, a korisnici će moći da preuzimaju konkurentske prodavnice aplikacija na iPhone i iPad uređaje

"Epl" će uvesti nove promene na svojim aplikacijama u Evropskoj uniji kako bi se uskladila sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) koji stupa na snagu u martu.
Ove promene omogućiće potrošačima u EU veći izbor prilikom nabavke i instaliranja aplikacija, dok će programeri dobiti više fleksibilnosti. Predstavnik "Epla", Fil Šiler, izjavio je da su ove promene usklađene sa zahtevima DMA, ističući da će pomoći u zaštiti korisnika EU od povećanih pretnji po privatnost i bezbednost.
Naknade za "Epl" prodavnice aplikacija su smanjene, a korisnici će moći da preuzimaju konkurentske prodavnice aplikacija na iPhone i iPad uređaje. Pored toga, programeri sada imaju nove alate i uslove za alternativnu distribuciju aplikacija i alternativnu obradu plaćanja, kao i nove mogućnosti za alternativne pretraživače i beskontaktna plaćanja.


Od marta 2024. godine, pregledači na iOS operativnom sistemu će moći da koriste engine po izboru, umesto dosadašnjeg WebKit-a koji je razvio Apple. Ovo omogućava veću slobodu izbora i konkurenciju među pregledačima.
Uvođenjem alternativnih prodavnica aplikacija, Apple omogućava developerima da stave svoje aplikacije na raspolaganje izvan App Store-a. Međutim, Apple će i dalje vršiti određene provere aplikacija, uključujući njihovu tačnost, funkcionalnost, bezbednost, sigurnost i privatnost.
Aplikacije koje se distribuiraju putem App Store prodavnice će plaćati proviziju od 10%, dok će se provizija od 17% naplaćivati za transakcije digitalne robe i usluga. Postoje i dodatne naknade u zavisnosti od načina distribucije i obrade plaćanja.
Postoji neizvesnost da li će ove promene biti dostupne korisnicima u Srbiji, jer je Apple naglasio da se promene odnose samo na članice EU.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR