Glas Javnosti

REŠEN SPOR: Meta će platiti 725 mil USD kazne zbog podataka koje je delila s drugom firmom

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Kompanija Meta je pristala da plati 725 mil USD za rešavanje dugotrajne tužbe u kojoj se tvrdilo da je Fejsbuk nezakonito delio korisničke podatke sa istraživačkom firmom Cambridge Analytica.

To je "najveća svota ikada postignuta u grupnoj tužbi u vezi sa privatnošću podataka i najviše što je Fejsbuk ikada platio za rešavanje privatne tužbe", rekli su tužioci u sudskom podnesku, prenosi Bloomberg.
Nagodba dovodi Metu korak bliže rešavanju tužbe iz 2018. godine, nakon što je otkriveno da je britanska istraživačka firma povezana sa predsedničkom kampanjom Donalda Trampa 2016. dobila pristup podacima čak 87 miliona korisnika. Nagodbu još uvek mora da odobri nadležni savezni sudija, piše portal Ekapija.

Od kada je tužba podneta, Fejsbuk je prestao da dozvoljava trećim licima da pristupe korisničkim podacima preko njihovih prijatelja, rekli su tužioci.
Kompanija je takođe ojačala svoju sposobnost ograničavanja i praćenja načina na koji treće strane stiču i koriste informacije korisnika Fejsbuka i poboljšala svoje metode za saopštavanje korisnicima koje informacije Fejsbuk prikuplja i deli o njima, navodi se u podnesku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR