Glas Javnosti

Pametni telefon i grmljavina, mit ili stvarna opasnost?

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Već znate da, između ostalog, ne treba stajati ispod drveta, držati se za metalnu ogradu ili biti pod tušem dok grmi. Međutim, sigurni smo da ste se nekada zatekli napolju tokom grmljavine i zapitali da li će vaš pametni telefon privući grom ukoliko pozovete taksi ili ako proverite društvene mreže.

Iako su pametni telefoni kakve danas poznajemo već duže od 15 godina u masovnoj upotrebi, još uvek postoji veliki broj nedoumica kada je njihovo korišćenje u pitanju, a "da li je opasno koristiti telefon tokom grmljavine" je jedna od njih.

Pravo je vreme da tu nedoumicu razrešimo jednom za svagda, i to ne samo za telefone, već i za druge prenosive uređaje koji se napajaju baterijom.

Ukoliko se brinete da li vaš pametni telefon može da privuče grom, odgovor je "ne". Bez obzira što se u njemu nalaze metalne komponente, rizik od udara groma prilikom telefoniranja ili upotrebe telefona nije ništa veći nego da u ruci držite ključeve ili metalni novac. A koliko je opasno držati metalne predmete u ruci?

"Telefoni, male metalni predmeti, nakit itd, ne privlače gromove. Ljude udara grom jer se nađu na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Pogrešno mesto je bilo gde napolju, a pogrešno vreme je grmljavina u blizini", kaže Džon Džeseniju, stručnjak iz američke Nacionalne meteorološke službe.


Mit da telefoni privlače gromove nastao je pre mnogo godina, a u međuvremenu je uspeo da se proširi bez ikakvog osnova za iznete tvrdnje.

Medicinska profesija je svesna postojanja raznih dezinformacija koje kruže o ovoj temi, a dr Meri En Kuper sa Univerziteta u Čikagu se bavila upravo tim pitanjem u svom radu o povredama nastalim usled udara groma: "Medicinska literatura i medicinska praksa obiluju primerima mitova koji nastaju iz pogrešno pročitanih, pogrešno citiranih ili pogrešno protumačenih informacija, koje se zatim propagiraju bez daljeg istraživanja".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR