Glas Javnosti

Osnivači ChatGPT-a napravili novu aplikaciju "Sora": Evo za šta služi (VIDEO)

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Od kratkih tekstualnih upita ili fotografije Sora može da napravi kratak video zapis

Američka kompanija OpenAI proširuje svoju liniju proizvoda sa Sorom, aplikacijom za koju tvrde da može da kreira video zapise visokog kvaliteta od kratkih tekstualnih upita ili fotografije.

OpenAI, američka kompanija koja stoji iza ChatGPT-a i Dall-e generatora slika, u prošle nedelje je predstavila AI aplikaciju koja može da proizvodi kratke realistične video zapise.

Aplikacija, nazvana Sora, može da kreira video zapise visokog kvaliteta dužine do jednog minuta koristeći kratku tekstualnu komandu koja se zove prompt, rekao je OpenAI. Aplikacija takođe može pretvoriti fotografiju u video ili produžiti kratak video.


Alat još uvek nije javno dostupan. Izvršni direktor OpenAI Sem Altman objavio je na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, te rekao da kompanija "nudi pristup ograničenom broju kreatora" u fazi testiranja.
Takođe je pozvao korisnike da predlože upite putem ove mreže, a zatim brzo objavio rezultate na istoj platformi. Ovo uključuje video snimke dva zlatna retrivera koji podcastuju na planini i „pola patke polu zmaja (koji) leti kroz prelep zalazak sunca sa hrčkom obučenim u avanturističku opremu na leđima“.

 

Da li se Sora zaista razlikuje od drugih AI alata?
Sora nije prva AI aplikacija za pretvaranje teksta u video na tržištu. Gugl, Meta i startap Ranvej ML su među kompanijama koje su već pokazale sličnu tehnologiju.
Ali visok kvalitet video zapisa koje je prikazao OpenAI iznenadio je posmatrače, a istovremeno je izazvao zabrinutost u vezi sa etičkim i društvenim implikacijama.
Kompanija koju podržava Microsoft takođe nije otkrila koji su izvori slika i videa korišćeni za obuku Sore. New York Times i neki autori tužili su Open AI zbog korišćenja dela zaštićenih autorskim pravima za obuku ChatGPT-a.Neophodno testiranje bezbednosti alata

OpenAI sa sedištem u San Francisku upozorio je da „trenutni model ima slabosti“, kao što je mešanje leve i desne strane ili neuspeh u održavanju vizuelnog kontinuiteta tokom celog video snimka.

„Angažovaćemo kreatore iz raznih sfera, poput edukatora i umetnika širom sveta da razumeju njihovu zabrinutost i identifikuju pozitivne slučajeve upotrebe ove nove tehnologije“, rekao je Open AI.

Kompanija je dodala da će bezbednost biti ključna i da će se Sora suočiti sa akuzatornim testiranjem, poznatim kao red-teaming, u kojem posvećeni korisnici pokušavaju da učine da platforma padne, proizvede neprikladan sadržaj ili propadne.Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR