Glas Javnosti

NESTAŠICA ČIPOVA: Automobilska industrija biće pogođena do 2024.godine

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Globalna nestašica čipova uticaće na automobilsku industriju barem do 2024. godine, pokazali su rezultati novog istraživanja konsultantske kompanije Alix Partners. Za ovu godinu kompanija očekuje pad globalne prodaje automobila i lakih vozila na 78,9 miliona, u poređenju sa 80,3 miliona prošle godine.

Sve veća potražnja za električnim automobilima, koji zahtevaju deset puta više čipova od benzinskih i dizel vozila, znači da čak ni povećani kapacitet proizvodnje čipova neće držati korak s potražnjom, prenosi Seebiz.
- U najboljem slučaju proizvodnja vozila će 2024. godine dostići nivo pre kovida - ističu.


Cene sirovina za automobile s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem udvostručile su se od 2020., a za električna vozila gotovo utrostručile, pokazuje istraživanje.
Trenutno su automobili puno skuplji nego što su bili, no njihove bi cene mogle ponovo pasti najkasnije do 2024. godine, smatra direktor Alixa Fabian Piontek

Uticaj visoke inflacije na ponašanje potrošača već se može predvideti. Očekuje se da će Evropa biti vodeći kontinent u pogledu potpuno električnih vozila 2035. godine, pri čemu se očekuje da će 83% svih prodatih vozila biti električna. U Nemačkoj bi taj postotak mogao doseći čak 96%.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR