Glas Javnosti

MINISTARSTVO PORUČILO: Do kraja 2025. godine više od 99% domaćinstava u Srbiji će imati pristup brzom fiksnom internetu

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, prilikom otvaranja konferencije Technobank u Beogradu rekao je da će do kraja 2025. godine preko 99% domaćinstava u Srbiji imati pristup brzom fiksnom internetu.

- Nastavljamo da digitalizujemo Srbiju i u decembru prošle godine započeli smo kapitalni projekat razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima naše zemlje. Cilj nam je da, završetkom ovog projekta, svi građani imaju podjednake mogućnosti za korišćenje elektronskih usluga, od administrativnih, preko obrazovnih, poslovnih, multimedijalnih do nesmetane komunikacije sa bilo kojim krajem sveta - rekao je Jovanović, preneo je sajt Ministarstva.
Naveo je da je sektor informaciono-komunikacionih tehnologija za našu državu predstavlja "neprocenjivi izvor za rast deviznog priliva, nova radna mesta, kreiranje povoljnih uslova za rad i dodatna ulaganja", prenosi portal Ekapija.

Istakao je da je izvoz IKT sektora u Republici Srbiji za prethodnu godinu dostigao 2,7 mlrd EUR, sa suficitom od 2 mlrd EUR i da se očekuje da će izvoz 2030. godine dostići 10 mlrd EUR.
Takođe, on je naglasio da je Srbija prema poslednjem izveštaju Ujedinjenih nacija, među 10 zemalja sveta koje su u poslednje dve godine najviše napredovale u oblasti elektronske uprave, dok je prema najnovijem globalnom izveštaju Svetske banke, koji prati napredak u oblasti digitalne transformacije, na 4. mestu u Evropi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR