Glas Javnosti

TWITTER U OZBILJNOM PROBLEMU: Delovi izvornog koda objavljeni na internetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Delovi Twitter-ovog izvornog koda su procureli na internetu, prema pravnom podnesku pri Okružnom sudu SAD u Severnom okrugu Kalifornije

Delovi Twitter-ovog izvornog koda - najvažnijeg softvera koji pokreće platformu - pojavio se na GitHub-u, internet hosting servisu za razvoj softvera.

Kada su u petak saznali da je njihov izvorni kod na GitHub-u, Twitter je poslao obaveštenje o kršenju autorskih prava i zahtevao momentalno uklanjanje pomenutog koda.

GitHub je udovoljio zahtevu za uklanjanje, ali Njujork tajms, koji je prvi pisao o ovome, sugeriše da je ovaj programerski kod možda bio na sajtu "najmanje nekoliko meseci".

Twitter sada pokušava da natera sud da naloži GitHub-u da otkrije identite osobe koja je na njihovom sajtu okačila izvorni kod, zajedno sa imenima svih koji su ga možda preuzeli.

Postoji zabrinutost da bi izvorni kod mogao da otkrije ranjivosti na platformi, što bi hakerima značajno olakšalo posao. Može se čak desiti da sajt bude potpuno ugašen ili da podaci korisnika budu ukradeni i prodavani na raznim hakerskim forumima.

Pozivajući se na dve osobe koje su upućene u slučaj, Tajms piše da rukovodioci Twittera veruju da je osoba koja je objavila kod verovatno napustila kompaniju prošle godine, nakon što je Ilon Mask preuzeo kormilo i otpustio gomilu ljudi.


S obzirom na probleme koje Twitter ima poslednjih meseci, postoji verovatnoća da je neki nezadovoljni bivši zaposleni možda namerno objavio izvorni kod.

Zbog svog ogromnog značaja, izvorni kod je glavna meta za hakere. Uprkos najboljim naporima kompanija da ga zaštite, bilo je mnogo incidenata u kojima su hakeri uspeli da ukradu dragoceni kod. Microsoft, Samsung i LastPass, da spomenemo samo neke, su imali probleme sa ovim u poslednjih godinu dana.

Ali u slučaju Twittera, delovi izvornog koda su se jednostavno našli na internetu, što je svima olakšalo pristup.

Twitter i njegova zajednica od više od 230 miliona aktivnih korisnika širom sveta sada će posmatrati i čekati da vide da li će incident dovesti do većih problema za platformu društvenih medija.

(Glas javnosti / Telegraf.rs)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR