Glas Javnosti

MAKSIMALNO ISKORIŠĆAVAJU TEHNOLOGIJU: Austrija jača efikasnost poljoprivrede i smanjuje troškove rada

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Zahvaljujući 5G i IoT tehnologiji, poljoprivrednici u Austriji moći će da detektuju sitne insekte na svojim poljima, da prate status useva i predviđaju žetvu, optimizuju upotrebu vode, hemikalija i pesticida precizno i sa minimalnom količinom otpada.

Reč je o pionirskom projektu kompanija Huawei i Dronetech, najvećeg austrijskog provajdera usluga bespilotnih letelica, kojim su pokazale da 5G i IoT tehnologije mogu da unaprede održivost u oblasti poljoprivrede.
Pored 5G tehnologija, kompanija Huawei će pružiti i usluge računarstva koje će služiti kao osnova za analizu veštačke inteligencije (AI) u realnom vremenu. Sa druge strane, opremljeni kamerama i senzorima visoke rezolucije, dronovi kompanije Dronetech će istraživati zemljište i objekte kako bi zabeležili fotografije i podatke koje će dalje obrađivati AI. Na taj način će se korisnicima pružiti korisne informacije.

Projekat je započet prošle godine, a sada ulazi u drugu fazu pod imenom "Digital Sky" u kojoj će se razvijati pristup za pružanje usluge korišćenja bespilotnih letelica. Tako bi korisnici iz različitih sektora, uključujući poljoprivrednike, opštine, kompanije i pojedince, mogli da iznajme dronove i njihova AI rešenja koje mogu primenjivati za proveru solarnih panela, stanja na dalekovodima, upravljanje saobraćajem i još mnogo toga.
Najveći izazov za korišćenje 5G tehnologija u oblasti poljoprivrede jeste mrežna pokrivenost. Trenutno su ove tehnologije u najvećoj meri prilagođene krajnjem korisniku koji je pretežno koristi u prizemlju ili u zatvorenom prostoru. Potrebno je još raditi na razvijanju visokokvalitetne pokrivenosti za dronove, koji lete 50 metara iznad zemlje.

O tome na koji će način Austrija koristiti ovaj novi projekat, govorio je Andreas Reichhardt, generalni direktor Generalnog direktorata VI – Telekomunikacije, poštanske usluge i rudarstvo u Ministarstvu finansija Austrije, prenosi portal Ekapija.
- U Austriji ćemo koristiti projekat kompanija Huawei i Dronetech kako bismo, po prvi put na ovaj način, analizirali rast biljaka u realnom vremenu. Konkretno ćemo pratiti uzgoj špargli, kao i vinogradarstvo. Želimo da iskoristimo mogućnosti koje pružaju digitalne transformacije za unapređenje žetve, prinosa i kvaliteta proizvoda. Za tako nešto nam je potrebna optimalna infrastruktura, pa smo trenutno fokusirani na 5G tehnologije - izjavio je Reichhardt.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR