Glas Javnosti

Austrija pokreće kontra-kampanju protiv krijumčara

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner predstavio je danas onlajn kampanju protiv ilegalne migracije.

Ključna poruka kampanje je da ilegalni migranti nemaju šanse da dobiju boravak, kao odgovor na poruke krijumčara da migrante na zapadu čekaju “posao i svetla budućnost”.

Kampanja Ministarstva koštaće 260.000 evra i biće pokrenuta u osam zemalja, među kojima su Tunis, Maroko i Indija, zemlje porekla velikog broja tražilaca azila u ovoj godini, a koji nemaju gotovo nikakvu šansu da azil i dobiju.

Karner je objasnio da kampanja treba da “pobije” sve laži koje šire krijumčari.

– Kampanjom želimo da razotkrijemo sve mitove i ljude upozorimo da ne koriste usluge krijumčara. Ključna poruka je da – za ilegalnu migraciju nema puta niti šanse – rekao je Karner.

Dodao je da je ovakva kampanja apsolutno potrebna, jer se ljudima mora jasno staviti do znanja da rizikuju živote. Kampanja će se voditi preko različitih društvenih platformi, kao što su Fejsbuk, Instagram, ali i Gugl.

Karner je ukazao da se krijumčari brzo prilagođavaju međunarodnim okolnostima, kao što je agresija Rusije na Ukrajinu, dodajući da su svoj “marketing” usmerili na tvrdnju da je Evropa otvorila svoje granice i da prima ljude.

– Zbog toga nam je potreban “anti-marketing” – istakao je on.

– Kada ubuduće neko, na primer, iz Indije, Tunisa ili Maroka na guglu traži jeftine letove za Beograd, pojaviće mu se naša kampanja na lokalnom jeziku – dodao je Karner.

Čelnica Ekspertskog saveta za integraciju Raša Korti, koja je poreklom iz Sirije, a radi kao prevodilac za policiju, kaže da krijumčari koriste visoku nezaposlenost u Magrebu ili Egiptu da bi kod ljudi pobudili lažnu nadu da je “Evropa Eldorado” i da lako mogu do Starog kontinenta.

Šef kancelarije za borbu protiv krijumčara u Saveznoj kriminalističkoj službi Gerald Tacgern istakao je da krijumčari ostvaruju profit na tere migranata. Ukazao je da krijumčari posmatraju migrante kao robu, i da vode ofanzivnu kampanju preko društvenih mreža, zbog čega je “kontra kampanja” veoma važna - prenose .vesti-online.com.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR