Glas Javnosti

KORISNICI U PANICI: I Fejsbuk i Instagram bi mogli da se ugase u Evropi

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Irski šef za privatnost Helen Dixon, koja vodi Povereništvo za zaštitu podataka (DPC), rekla je za Politiko da će to telo "vrlo verovatno konačno presuditi poslednjem legalnom alatu Fejsbuka za slanje ličnih podataka u SAD" pre nego što Evropska unija i Sjedinjene Države uspeju da dogovore novi sporazum o prenosu podataka.

DPC je u julu objavio nacrt odluke o suspenziji ovog pravnog instrumenta za prebacivanje podataka. Taj nacrt sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Evropi i trebao bi biti dovršen do sredine maja.
Očekuje se da će zbog toga američki tehnološki gigant Meta, koji je vlasnik Fejsbuka, ostati bez alata koji mu omogućava da legalno prebacuje lične podatke poput porodičnih fotografija i geolokacijskih podataka u Ameriku, koji su potrebni za funkcionisanje Fejsbuka, prenosi portal Ekapija.

Iz Mete su ranije rekli da bi takva odluka mogla da znači kraj njenih usluga u Evropi, uključujući i Instagram:
- Ako Evropska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evropske unije u Sjedinjene Države, verovatno u Evropi nećemo moći da ponudimo niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram.
Mreža nacionalnih tela za zaštitu podataka EU - Evropski odbor za zaštitu podataka treba da do 14. aprila odluči hoće li da potvrdi prethodnu irsku odluku o obustavi pravni alat koji uglavnom koriste kompanije, uključujući Metu za prenos ličnih podataka u SAD, izvan standardne ugovorne klauzule.
Glavni evropski regulator za Metu i druge velike tehnološke kompanije sa sedištem u Irskoj tada će imati još mesec dana da donese konačnu odluku.

U međuvremenu, Evropska komisija namerava da finalizuje potpuno novi sporazum o podacima s SAD-om pre maja, nakon što je Sud pravde EU poništio dva prethodna sporazuma s Amerikom zbog strahova od nadzora podataka, piše Politiko.
Šefica ključnog irskog tela za privatnost Helen Dixon rekla je da ne planiraju da odustanu od sprovođenja zakona EU o zaštiti podataka i privatnosti.
- Nastavićemo sa sprovođenjem mera koje smo zacrtali - rekla je u intervjuu.
Ona je navela da je neizvesno može li u ovim okolnostima Meta dobiti odgođenje odluke ako Irska nametne takvu odluku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR