Glas Javnosti

KAKO IZGLEDA KUĆA NA MARSU I KO ĆE U NJOJ ŽIVETI (VIDEO)

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Četvoro volontera koji će tamo živeti pomoći će u pripremi buduće misije na „Crvenu planetu“.

NASA je predstavila kuću u kojoj će od juna boraviti četvoro ljudi više od godinu dana kako bi simulirali život na Marsu.

Stanište, nazvano „Mars Djun Alfa“ (Mars Dune Alpha), nalazi se u istraživačkoj ustanovi Američke svemirske agencije u Hjustonu u Teksasu.

Četvoro volontera koji će tamo živeti pomoći će u pripremi buduće misije na „Crvenu planetu“. Merenjem njihovih performansi i kognitivnih sposobnosti NASA će bolje razumeti „resurse“ koji se moraju osigurati tokom ovog ambicioznog putovanja, rekla je u utorak Grejs Daglas, voditeljka programa „CHAPEA“ koji nadzire ovaj eksperiment.

„To će biti veoma važna informacija za donošenje ključnih odluka o resursima", rekla je ona tokom novinarskog obilaska staništa.

Volonteri će živeti u kući od 160 kvadratnih metara u kojoj su dva kupatila, vertikalna farma za uzgoj salate, soba namenjena za medicinsku pomoć, prostor za opuštanje i nekoliko radnih stanica. Vazdušna komora vodi do „spoljašnje" rekonstrukcije Marsove sredine - iako se još uvek nalazi unutar hangara.

Nekoliko komada opreme koje bi astronauti verovatno koristili razbacano je po podu prekrivenom crvenim peskom, uključujući meteorološku stanicu, napravu za izradu cigli i mali staklenik. Tu je i traka za trčanje na kojoj će astronauti u treningu hodati obešeni na trake kako bi simulirali manju gravitaciju „Crvene planete“.

„Ne možemo ih terati da samo hodaju u krug šest sati“, našalila se Suzan Bel, voditeljka NASA-ine Laboratorije za bihevioralno zdravlje i performanse.

Četiri volontera koristiće traku za trčanje kako bi simulirali duga putovanja u cilju prikupljanja uzoraka, podataka ili izgradnju infrastrukture, rekla je. Članovi prvog eksperimentalnog tima još uvek nisu imenovani, ali je agencija izjavila da će odabir „pratiti standardne NASA-ine kriterijume za kandidate za astronaute“.

Naučnici će redovno testirati reakciju posade na stresne situacije, poput ograničenja dostupnosti vode ili kvarova opreme. Stanište ima još jednu specifičnost: korišćena je 3D tehnologija.

„To je jedna od tehnologija koju NASA proučava za potencijalnu izgradnju staništa na drugim planetarnim ili lunarnim površinama“, rekla je Daglas.

NASA je u ranoj fazi priprema za misiju na Mars, iako je većina fokusa agencije na nadolazećim misijama Artemis, čiji je cilj vratiti ljude na Mesec prvi put u pola veka, prenosi Sputnjik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR