Glas Javnosti

Nasa objavila sastav posade koja će posle pola veka ponovo leteti do Meseca

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

​Američka svemirska agencija NASA objavila je imena četiri astronauta koji će leteti do Meseca krajem iduće godine, a među njima nalazi se i žena.

Naime,oni su predstavljeni tokom ceremonije koju je prenosila televizija iz Hjustona, centra astronauta u SAD i mesta gdje je Kontrola misije.

Troje Amerikanca i jedan Kanađanin prvi će leteti na Nasinoj kapsuli Orion koja će biti lansirana raketom Svemirskog lansirnog sistema iz Kenedi centra, najranije krajem 2024. godine. To će biti prva misija na Mesec od 1972. godine.


Oni neće sleteti na Mesec niti će ući u lunarnu orbitu, već će kapsula leteti oko Meseca i vratiti se nazad na Zemllju, što je uvod u planirano sletanje na Mesec sa dva astronauta godinu dana kasnije.

Komandantu misije Ridu Vajzmanu pridružiće se Viktor Glover, Afroamerikanac, mornarički avijatičar Kristina Koh koja drži svetski rekord za najduži let žene u svemiru, i Kanađanin Džeremi Hansen. Svi su svemirski veterani sem Hansena.

"Ovo je veliki dan, imamo toliko mnogo više da slavimo od naša četiri imena koja su danas objavljena", rekao je Glover.

To je prva posada koja leti na Mesec sa jednom ženom i nekim van SAD, i prva posada u Nasinom novom programu za Mesec nazvanom Artemis. Krajem prošle godine prazna kapsula Orion letela je do Meseca i nazad u dugo očekivanoj probi.

Za vreme misije Apolo NASA je poslala 24 astronauta na Mesec od 1968. do 1972. godine. Njih 12 je slelelo na Mjesec. Svi su bili vojno obučeni probni piloti, osim Harisona Šmita sa Apola 17, geologa koji je zatvorio eru sletanja na Mesec zajedno sa pokojnim Džinom Cernanom.


Desetodnevna misija Artemis II testiraće Nasinu moćnu raketu Spejs lanč sistem, kao i sisteme za održavanje života na brodu Orion.

Prva misija Artemis završena je u decembru kapsulom Orion bez posade koja se bezbedno vraća na Zemlju nakon 25-dnevnog putovanja oko Meseca.

Ako ova 10-dnevna misija na Mesec prođe dobro, NASA planira da dva astronauta slete na Mesec do 2025. godine.

Glas javnosti/N1 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR